Zajímavá je možnost vybrat si konkrétní vakcínu, řekl Babiš v Srbsku

  • 555
Bělehrad (Od zpravodaje iDNES.cz) - Premiér Andrej Babiš považuje za zajímavé, že v Srbsku si občané mohou vybrat, kterou vakcínou proti covidu-19 se nechají naočkovat. Řekl to na tiskové konferenci po středečním jednání se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou v Bělehradě. V Srbsku se nyní očkuje jak preparáty firem Pfizer a BioNtech, tak ruským Sputnik V a látkou čínské společnosti Sinopharm.

„Měli bychom se oprostit od politiky. Jediná možnost, jak porazit nemoc covid-19, jsou vakcíny,“ řekl český premiér po jednání s premiérkou Brnabičovou. Vakcín se nyní nedostává a farmaceutické společnosti navíc krátí i domluvené objednávky. Premiér Babiš nicméně poznamenal, že česko neuvažuje o používání vakcíny Sputnik V bez schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Podle něj bychom si ale mohli udělat zásoby. 

„Pokud by se nám podařilo získat příslib jejího dodání a čekalo by se jen na schválení, mohli bychom získat nějaký čas a náskok,“ řekl premiér Babiš při návštěvě Srbska. Podobný přístup ohledně nákupu zvolili představitelé zemí podle premiéra Babiše například v Řecku či Rakousku v případě vakcíny od firmy AstraZeneca. 

Čínská vakcína je podle Babiše v Srbsku velmi populární i proto, že je dodávána s injekční stříkačkou a jehlou. Země podle něj objednala čtyři miliony dávek vakcíny od Sinopharmu a dva miliony dávek ruského preparátu Sputnik V. „Občané mají možnost si vybrat a pokud nechtějí nějakou, počkají si na tu, kterou si vybrali,“ uvedl Babiš. Česká delegace podle něj v Srbsku získala velké množství informací o procesu vakcinace.

„Máme výborné zkušenosti s vakcínami Pfizer, Sputnik i Sinopharm. O nějakých závadách se nedá mluvit,“ řekla Brnabičová. Lidé, kteří dostali vakcínu Sputnik, po očkování nevykazovali žádné vedlejší účinky.

Premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že Srbsko je jednou z nemnoha zemí, které vyžadují zapojení praktických lékařů do systému očkování. Páteřní sítí pro vakcinaci jsou podle něj polikliniky, kromě toho jsou vystavěna i velkokapacitní očkovací centra, která mají vysokou rezervní kapacitu. Jedno z nich na výstavišti v Bělehradě ve středz česká delegace navštívila.

Možnost vybrat si vakcínu považuje Prymula za dobrou. Lehce ale komplikuje systém očkování, neboť v centrech musí být speciální sály pro jednotlivé vakcíny, aby nedocházelo k mísení, řekl novinářům na závěr cesty.

Srbsko očkuje rychle. Chystá se do EU

V balkánské zemi se denně očkuje 30 až 50 tisíc zájemců. Srbsko objednalo 4 miliony vakcíny čínské společnosti Sinopharm a 2 miliony vakcín z Ruska. Vakcína Sputnik by se podle srbské premiérka mohla brzy vyrábět i v Srbsku. Rusko podle ní připravuje i další vakcínu Sputnik Lite. Obdobně chce postupovat i Rakousko.

„Srbsko je dlouhodobě náš důležitý partner a stejně jako u dalších zemí západního Balkánu podporujeme Srbsko na cestě ke členství v Evropské unii,“ řekl Babiš s tím, že několikrát aktivně na summitech EU vystoupil zejména s návrhem, aby se Srbsko v rámci řešení ilegální migrace a bezpečnosti Evropy stalo součástí schengenské zóny bez kontrol vnitřních hranic. Podle něj by tento proces mohl být rychlejší než vstup Srbska do EU. 

Brnabičová ocenila, že jednou z priorit českého předsednictví v EU v druhé polovině roku 2022 bude rozšíření bloku. Premiérka také zmínila obchodní výměnu mezi Českem a Srbskem, která přesahuje miliardu eur. Dodala, že největší investice ze strany Česka byla akvizice Telenoru, který nyní spadá pod skupinu PPF.

Dostali jsme skvělé rady pro boj s covidem, řekl Babiš po jednání s Orbánem

Na pracovní cestu s Babišem stejně jako minulý pátek do Maďarska vyrazili například premiérův poradce, bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula, hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal nebo ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video