Babiš po schůzce s Merkelovou: Na rozdělování migrantů se neshodneme

  • 571
Na řešení migrace se shodneme, ale máme odlišný názor na rozdělování migrantů, řekl český premiér Andrej Babiš po své první oficiální schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Vyzval také německé firmy, aby v Česku investovaly do vědy a výzkumu. Vzájemné vztahy považuje za strategické.

„Jsem rád, že jsem měl možnost vysvětlit paní kancléřce svůj názor na řešení migrace, já myslím, že se v tom shodujeme, shodu nemáme ohledně toho, jak rozdělovat migranty z lodí,“ řekl Babiš na tiskové konferenci. 

„Česká republika je solidární, ukázal jsem mapu zemí, kde ČR pomáhá... poskytli jsme 1 650 expertů, 2 500 pacientů jsme ošetřili v rámci programu MEDEVAC,“ dodal. 

Fotogalerie

„Oba jsme toho názoru, že mechanismus dohody mezi Tureckem a EU může být správným mechanismem i pro další země,“ řekla Merkelová o dohodě o vracení migrantů. 

Podle kancléřky jsou si ČR a Německo blízké i ve zdůrazňování potřeby řešit příčiny migrace a bojovat s pašeráky. 

„Bavili jsme se i o možnosti spolupráce ohledně nákupu a prodeje armádního materiálu,“ prohlásil Babiš. 

Český premiér mluvil na novináře několik minut německy. V jazyce hostitele okomentoval operaci EU ve Středozemním moři Sofia, spolupráci s Libyí i nepokoje v Chemnitzu. 

Merkelová po poledni v Berlíně přijala Babiše s vojenskými poctami. Na dohled kancléřství proti šéfovi české vlády demonstrovalo 30 až 40 lidí.

Babiš je na své první oficiální návštěvě Německa ve funkci českého premiéra, a proto ho před budovou kancléřství čekala nastoupená čestná stráž i česká a německá hymna. Jak mu Merkelová s úsměvem řekla, takové uvítání ho zde čeká jen jednou. Příští návštěva už se obejde bez podobné ceremonie.

05.září 2018 v 10:33, příspěvek archivován: 05.září 2018 v 11:54

Premiér míří na návštěvu Německa. V Berlíně se @AndrejBabis setká se s kancléřkou Angelou Merkelovou i předsedou Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem. Položí také věnec u památníku Berlínské zdi → https://t.co/ZW0JGUfeZ0 https://t.co/ohmBnZABeD

Odpoledne se předseda české vlády setkal také se šéfem parlamentu a svým někdejším protějškem z doby, kdy byl ministrem financí, Wolfgangem Schäublem.

05.září 2018 v 16:07, příspěvek archivován: 05.září 2018 v 16:10

O budoucnosti Evropské unie a dalších mezinárodních otázkách dnes @AndrejBabis hovořil také s Wolfgangem Schäublem, předsedou Spolkového sněmu. https://t.co/eBEE9GJRr5

Babiš položil po příletu do Berlína věnec u památníku berlínské zdi, na níž jsou fotografie obětí rozděleného Berlína. Kytici přinesl také k místu, které připomíná příspěvek zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) k pádu berlínské zdi. Doprovázel ho ředitel památníku, jenž premiérovi popsal osudy několika lidí, kteří se neúspěšně pokusili přes berlínskou zeď uprchnout.

V podvečer odletěl Babiš zpět do Česka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video