(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Azylovou reformu už nelze dále odkládat, varují europoslanci

  • 250
Lídři evropských zemí by se měli na červnovém summitu shodnout na podobě reformy azylového systému. Evropskou radu k tomu dnes vyzvali poslanci Evropského parlamentu. Podle nich Evropská unie i vzhledem k protiimigračnímu postoji nové italské vlády urychleně potřebuje nová pravidla azylového procesu.

Evropští ministři minulý týden odmítli kompromisní návrh reformy a očekává se, že její řešení bude záležitostí následujících měsíců.

Velká část poslanců považuje za varování osud lodi Aquarius s více než 600 migranty, kterou o víkendu odmítly přijmout Itálie i Malta. Hrozící tragédii odvrátila španělská vláda, která nabídla přetížené lodi s docházejícími zásobami možnost přistát u španělských břehů.

Italové lodím s migranty uzavírají přístavy. Už dost, rozhodl Salvini

„Není to ojedinělá situace. Není čas odkládat řešení migrace,“ řekl socialistický poslanec Udo Bullman, podle něhož je odmítavá reakce Itálie varováním. 

Podobně se vyjádřila řada dalších poslanců, kteří často odkazovali na návrh reformy označované jako Dublin IV, který loni schválil parlament. EP počítal s přerozdělováním migrantů a s tím, že nebudou muset o azyl žádat v první evropské zemi, což však nenašlo u členských států dostatečnou podporu.

„Neříkám, že by měl být v Evropě přijímán každý migrant. Ale nemůžeme nechat umírat lidi ve Středozemním moři,“ prohlásil během parlamentní debaty místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, podle něhož se EK pokouší vyčlenit nové finance na podporu řešení migrační problematiky. 

Unie podle něj potřebuje realistický plán investic v Africe či posílení ochrany vnějších hranic unie, což prosazují zejména politici, kteří odmítají ve svých zemích přijímat migranty. Ještě důležitější je však podle něj kvalitní azylový program, který pomůže ohroženým lidem.

Azylovou politiku možná vyřeší až Rakousko

Evropská unie se azylovou reformou bezvýsledně zabývá již dva roky. Bulharské předsednictví minulý týden předložilo ministrům vnitra členských zemí nový návrh, z něhož však nezmizely přerozdělovací kvóty, které vyvolávají odpor zejména v postkomunistických zemích včetně Česka. Nesouhlas však daly najevo i Itálie či Německo. 

Hledání možného kompromisu tak bude záležitostí nadcházejícího summitu. Jednou z možností je, že pověří řešením problému Rakousko, které bude předsednickou zemí ve druhé polovině roku.

Itálie odmítla vpustit do přístavu loď se stovkami uprchlíků na palubě:

11. června 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video