Autobus vjel na koleje, před vlakem mu zhasl motor. Zemřelo 43 lidí

  • 159
Na východě Ukrajiny se srazil linkový autobus s posunovací lokomotivou. Zemřelo 43 lidí včetně dvou dětí. Podle vyšetřovatelů řidič před přejezdem zastavil, ale pak se z neznámých důvodů opět rozjel. Přímo na kolejích pak autobusu zhasl motor.

"Incident se odehrál ráno v 9 hodin na přejezdu v Dněpropetrovském regionu," uvedl dopoledne mluvčí místní policie. Tragédie se stala u města Marganěc na jihovýchodě země.

Autobus jedoucí na lince z Margance do Nikopolu před železničním přejezdem na pokyn světelného a zvukového výstražného zařízení zastavil. Těsně předtím, než na přejezd vjela lokomotiva, se ale z nevysvětlitelných příčin znovu rozjel.

Při řazení na vyšší rychlostní stupeň mu přímo na kolejích zhasl motor. Elektrická lokomotiva, která posunovala vagony pro jeden z místních závodů, před sebou autobus tlačila asi 300 metrů.

Srážka autobusu a vlaku na Ukrajině (12. října 2010)Srážka autobusu a vlaku na Ukrajině (12. října 2010)

Viditelnost v místě nehody přesahovala 700 metrů a signalizační zařízení fungovalo normálně. Šestapadesátiletý řidič tak musel blížící se lokomotivu jasně vidět. S řízením autobusu měl dvacetiletou zkušenost.

Některé indicie napovídají tomu, že řidič autobus pod kola lokomotivy navedl schválně. Lidé, kteří tragédii přežili, vyprávěli, že u přejezdu z autobusu vystoupil a rozhlížel se kolem.

Když se lokomotiva pohybovala se jen několik desítek metrů od přejezdu, šofér se opět rozjel. Cestující v autobusu na něj prý křičeli, aby zastavil. On ale jejich naléhání nedbal.

Prezident vyhlásí státní smutek

Čtete rádi idnes.cz?

Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa. Hlasujte ZDE

V místní nemocnici stále zůstává sedm těžce zraněných lidí. Všichni jsou na jednotce intenzivní péče, stav několika z nich je kritický.

Dozor nad vyšetřováním nehody převzal první vicepremiér Andrij Kljujev, který byl jmenován do čela výboru pro vyšetřování tragédie. Prezident Viktor Janukovyč hodlá podle ukrajinských médií vyhlásit v zemi státní smutek. Shodou okolností je na návštěvě v nedalekém Dněpropetrovsku.

Srážka autobusu a vlaku na Ukrajině (12. října 2010)Srážka autobusu a vlaku na Ukrajině (12. října 2010)

V novodobých dějinách Ukrajiny se tragické střety autobusu a vlaku staly už dvakrát. V květnu 2004 zemřelo při srážce s vlakem nedaleko Oděsy patnáct cestujících autobusu. O rok později, opět u Oděsy, se tragický scénář opakoval. Na nechráněném železničním přejezdu zemřelo po kolizi autobusu s nákladním vlakem čtrnáct lidí včetně dvou dětí.

Marganěc, Ukrajina

Smrt na přejezdu

8. května 2003 - U maďarského letoviska Siófok u Balatonu se srazil vlak s německým autobusem. Řidič autobusu zřejmě ignoroval výstražné znamení na přejezdu. Zemřelo 33 lidí.

16. května 2004 - Patnáct životů si vyžádala srážka autobusu s nákladním vlakem poblíž Oděsy na jihu Ukrajiny.

25. července 2004 - Nejméně 14 lidí přišlo o život při srážce vlaku s minibusem v provincii Aydin v západní části Turecka.

2. června 2005 - Čtrnáct mrtvých, včetně dvou dětí, si vyžádala srážka nákladního vlaku s autobusem na nechráněném železničním přejezdu u jihoukrajinské obce Novosjolovka v Oděské oblasti.

13. ledna 2006 - Při srážce autobusu a vlaku v Krasnodarském kraji na jihu Ruska zahynulo 21 lidí. Neštěstí se stalo na nechráněném železničním přejezdu za husté mlhy.

23. června 2008 - Střet minibusu s vlakem u města Nurdagi na jihovýchodě Turecka si vyžádal 11 obětí.

21. února 2009 - Dvanáct lidí zemřelo po srážce osobního vlaku a autobusu u obce Polomka nedaleko slovenského Brezna.

14. srpna 2009 - Při srážce mikrobusu s vlakem na nechráněném železničním přejezdu u města Iasi na severovýchodě Rumunska zahynulo 13 lidí, včetně dvou dětí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video