První mrtvý chodec. Američanku zabilo samořízené auto Uberu

  • 517
V Arizoně zaznamenali zřejmě úplně první případ chodce usmrceného samořízeným automobilem. Ve městě Tempe zahynula žena, kterou mimo přechod srazil stroj společnosti Uber. Společnost podle prohlášení plně spolupracuje s policisty.

Automobil byl podle The New York Times v okamžik nehody v autonomním módu, za volantem však seděl řidič, který měl jízdu stroje kontrolovat. Incident se stal v noci na neděli nebo v noci na pondělí - to podle amerického listu není z policejní zprávy jasné. 

Identita ženy nebyla zveřejněna. „Byla převezena do mísní nemocnice, kde zraněním podlehla,“ uvedla místní policie.

Společnost Uber oznámila, že s místními úřady plně spolupracuje a pozastavila testy svých samořízených aut v Tempe, Pittsburghu, San Francisku a Torontu.

Uber se loni v listopadu dohodl se švédskou společností Volvo na nákupu až 24 tisíc osobních vozů SUV XC90 s autonomním řízením. Alternativní taxislužba si tak chce vybudovat vlastní flotilu aut. Prototyp automobilu se už v USA testuje přes rok, pro případ nutnosti však jako záloha sedí na předním sedadle řidič. V budoucnu by se vůz měl obejít bez něho.

22. prosince 2016

Smrtelnou nehodu způsobila i samořízená Tesla

První smrtelnou nehodu v samořídícím módu už za sebou mají automobily Tesla. V květnu 2016 sedan na elektrický pohon Model S narazil do nákladního vozu, řidič Tesly zahynul. Vyšetřování ukázalo, že elektroauto jelo příliš rychle.

Experti upozorňují, že testování samořízených aut se nyní rozmáhá po celém světě, a nehod proto bude přibývat. „S autonomními auty jsme nyní ve fázi, kdy se stále učíme, jak dobré vlastně jsou. Když vypustíte novou technologii tak vždy nastane celá řada neočekávatelných situací,“ řekl agentuře Bloomberg odborník na nové technologie Arun Sundararajan.

Tempe, Arizona

Tempe, Arizona

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video