Číňané mají k tuzemským mléčným produktům nedůvěru. Platí to i pro sušené mléko...

Číňané mají k tuzemským mléčným produktům nedůvěru. Platí to i pro sušené mléko a kojeneckou výživu. | foto: Profimedia.cz

Číňané baží po kojenecké stravě z ciziny, Australané vydělají miliardy

  • 18
Austrálie se v následujících letech stane zemí zaslíbenou pro mléka lačnou Čínu. Ta po skandálu s otráveným mlékem a výživou pro kojence v roce 2008 většinu mléčných produktů dováží. Nyní s Austrálií podepsala dohodu u snížení cla, díky níž bude dovoz mléčných produktů do Číny oboustranně výhodný.

Po kauze z roku 2008 Číňané zejména kojeneckou výživu dovážejí nebo sami při svých cestách kupují v zahraničí. Není výjimkou, že si z dovolených přivážejí někdy až desítky plechovek s práškovými nápoji pro malé děti. A není se co divit. V zahraničí se 900gramová plechovka s kojeneckou stravou prodává v přepočtu za 400 korun, v Číně však kvůli vysokému clu a přirážkám stojí v přepočtu i dva tisíce korun.

Melamin

Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot. Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například desky kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

I vlivem uvolnění politiky jednoho dítěte se tak kojenecká strava stává v některých oblastech nedostatkovým, v jiných pak cenově nedostupným, zbožím. To se však v následujících měsících změní. Čína totiž v listopadu loňského roku podepsala dohodu o volném obchodu s Austrálií. Dojednávání detailů trvalo neuvěřitelných deset let.

Výsledek však z hlediska australských producentů mléka stojí za to. V rozmezí čtyř až 11 let se postupně zruší clo na mléčné produkty dovážené do Číny, u výživy pro kojence pak clo zmizí nejpozději během čtyř let, píše server BBC. Austrálie tak podle odhadů převezme výsadní postavení ve vývozu těchto produktů do Číny po Novém Zélandu.

Že se z mléčného průmyslu stane v následujících letech velký hit dokládá i fakt, že do něj vstupuje nejbohatší australanka Gina Rinehartová, která své pohádkové jmění získala v těžařském odvětví.

Rinehartová se spojila se společností China National Machinery Industry a investovala 500 milionů dolarů do mlékařské společnosti Hope Dairies se sídlem v Queenslandu. Ta má do Číny dodávat od roku 2016 asi 30 tisíc tun kojenecké výživy za rok.

Statisíce otrávených dětí

Jak moc se může rozrůst vývoz mléčných produktů z Austrálie do Číny dobře ilustruje příklad Nového Zélandu, který obdobnou dohodu podepsal v roce 2008. Objem vývozu se tehdy zvýšil bezmála desetkrát a v současnosti má hodnotu více než pěti miliard dolarů. Jen pro srovnání, australský vývoz mléčných produktů do Číny činil v roce 2013 450 milionů dolarů.

Skandál s jedovatými mlékem Čínu zasáhl v roce 2008. Někteří čínští producenti tehdy do ředěného mléka přidávali melamin, aby zvýšili obsah dusíků, čímž při testech maskovali nízký obsah bílkovin. Melamin byl nejprve prokázán v sušeném mléce určeném pro výživu kojenců, později pak i v dalších mléčných výrobcích.

Chemické látky bylo v produktech takové množství, že u malých dětí mohla způsobit poškození ledvin či jejich selhání. Otrávilo se bezmála 300 tisíc dětí, šest z nich zemřelo. V souvislosti s touto kauzou bylo zatčeno 22 lidí, většinou manažerů mlékáren, farem či výkupen mléka. V lednu 2009 si trest smrti vyslechli dva ředitelé továren, které melamin vyráběly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue