Austrálie se novým krokem v uprchlické politice snaží zabránit přílivu uprchlíků po moři | foto: Profimedia.cz

Austrálie přijme 20 tisíc uprchlíků za rok, další odsune za hranice

  • 72
Austrálie po sérii jednání zvýší počet přijatých uprchlíků na 20 tisíc za rok na základě doporučení speciálně sestavené komise. Chce tak podpořit uprchlíky, kteří o azyl požádají legální cestou.

Austrálie tak navýší počet přijatých uprchlíků o téměř 45 procent z původních 14 tisíc, což je největší skok za posledních třicet let. Zelenou dostalo také znovuotevření uprchlických center na Papui-Nové Guinei a ostrově Nauru v Pacifiku.

Odvážný krok Austrálie má podle jeho strůjců odradit uprchlíky z okolních států před riskantní cestou po moři, kterou v posledních měsících hojně využívají lokální převaděči lidí.

Uprchlické lodě

V roce 2010 bylo zaznamenáno více než 6 500 lidí připlouvajících k břehům Austrálie na 134 plavidlech, loni 4 565 na 69 lodích a do srpna letošního roku dokonce přes 7 000 lidí na 114 plavidlech. Jen během letošního roku zahynulo na těchto plavidlech více než 300 uprchlíků.

Zdroj: BBC

Speciálně sestavená komise vedená Angusem Houstonem, bývalým náčelníkem australské armády, uvedla, že její doporučení mají povzbudit uprchlíky k hledání azylu oficiální cestou.

"Hlavní zprávou, kterou chceme vyslat do světa, je upozornění, že pokud jako uprchlík použijete k cestě do Austrálie loď, hrozí vám odsun do uprchlických center mimo naše území. Pokud ovšem zvolíte legální cesty, je v Austrálii spousta volných míst k životu," uvedla pro BBC australská premiérka vlády Julia Gillardová.

"Uprchlíkům, kteří se k nám snaží dostat po moři, nebudeme dávat žádné výhody. Zbytečně riskují svůj život a peníze," prohlásila Gillardová. Australská vláda také na důkaz podpory legálních forem přistěhovalectví poskytne azyl čtyřem stům uprchlíků z Indonésie.

Austrálie také hodlá přijmout množství uprchlíků z Afghánistánu, Sýrie a Iráku, kteří v současnosti přežívají v uprchlických táborech v Jordánsku, Turecku a Libanonu.

Ilegální přistěhovalci se k pobřeží Austrálie stále častěji vydávají na přeplněných pašeráckých lodích, které jsou ve většině případů v otřesném technickém stavu. V červnu letošního roku se u pobřeží Austrálie potopila loď se 130 uprchlíky na palubě, 17 při katastrofě zahynulo.

15. prosince 2010


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue