Australský premiér Scott Morrison se svou rodinou pózuje na oficiální fotografii. Grafici však původní snímek upravili a premiér se tak dočkal dvou nových bílých tenisek. Obě jsou však levé. | foto: Reuters

Grafici udělali australskému premiérovi obě boty levé, internet se baví

  • 17
Australský premiér Scott Morrison se stal obětí svých grafiků a následně i internetových vtipálků poté, co se na veřejnosti objevila jeho oficiální fotografie s rodinou. Kvůli chybě při upravování snímku ve Photoshopu má totiž premiér obě boty levé. Pobavené reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Grafikům se na snímku premiéra s rodinou v zelené oáze nelíbily Morrisonovy staré tenisky. Přimalovali mu proto nové, čistotou zářící bílé boty. K premiérově smůle si však nevšimli, že jsou obě levé. Zato uživatelé sociálních sítí si všimli.

Pro fotografii okamžitě vymysleli hashtag shoegate (volně přeloženo aféra bot, pozn. red.) a premiérovi na dalších montážích přidali třeba barevné tenisky nebo ty jeho obuli i dalším členům australské vlády. Bílé sportovní boty v internetové realitě nyní tvoří celé zdi i ploty.

08.ledna 2019 v 18:08, příspěvek archivován: 09.ledna 2019 v 11:02

Looks like there is truth to the rumour that Scomo has two left feet. #auspol #shoegate #ScomotheClown https://t.co/yFzGkV7H9L

Jiní zase vytáhli starší snímek ze společné schůzky premiéra s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který je sám vděčným cílem uživatelů sociálních sítí. A zatímco na Trumpa přidali štítek s jeho oblíbeným slovním spojením „fake news“ (falešné zprávy), Morrisona otitulovali nápisem „fake shoes“ (falešné boty).

Morrisonův mluvčí po vypuknutí aféry podle britského deníku The Guardian uvedl, že premiér o úpravu fotografie nežádal a ani ji neschválil. „Snímek byl upraven úřadem premiéra a vlády bez vědomí nebo povolení předsedy vlády nebo jeho kanceláře,“ řekl.

08.ledna 2019 v 23:37, příspěvek archivován: 09.ledna 2019 v 10:45

RT schnozzman: Yo did I do this right? #Shoegate https://t.co/555hbcaIfb

Morrison se však k přešlapu svých grafiků postavil s humorem a na Twitteru se k aféře shoegate sám přihlásil. Pod fotku se svými skutečnými teniskami napsal, že by mu příště namísto obutí měli přimalovat hustší vlasy.

„Zpráva mé kanceláři: Nežádal jsem o to vylepšení bot, ale pokud opravdu musíte použít Photoshop, zaměřte se prosím na mé vlasy (kterých se nedostává) a ne nohy! Tady jsou v celé své kráse – mé oblíbené boty pro chvíle, kdy si můžu sundat oblek,“ napsal premiér.

Slovy o hezčích vlasech si však způsobil jen další vlnu montáží, na kterých se mu pobavení Australané snaží pomoct.

Premiérův tweet:

08.ledna 2019 v 22:03, příspěvek archivován: 09.ledna 2019 v 10:21

Message to my Department (PM&C): I didn’t ask for the shoeshine, but if you must Photoshop, please focus on the hair (lack thereof), not the feet! Here they are in all their glory - my footwear of choice whenever I can get out of a suit. https://t.co/hKKUstnArq


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video