Hasiči se obávají, že se požáry díky větru posunou na východ země, kde jsou...

Hasiči se obávají, že se požáry díky větru posunou na východ země, kde jsou zalidněné oblasti. (6. prosince 2019) | foto: Reuters

Australské požáry se blíží k Sydney. Už mají na svědomí čtyři životy

  • 5
Australští hasiči bojují s vytrvalými lesními požáry na východě země už od počátku listopadu. Plameny se však dále přibližují východnímu pobřeží, kde leží i Sydney. Ulice téměř pětimilionové metropole v posledních dnech zahalil kouř, který sem silný vítr navál z vnitrozemí. Jen v Novém Jižním Walesu bojují hasiči se sto padesáti požáry.

Lesní požáry zabily od počátku listopadu nejméně čtyři lidi a zničily přes 680 domů. Největší starosti dělá hasičům osm požárů, které v současné chvíli sužují okolí města Sydney. 

„Očekává se, že se rozšíří dál na východ, kde jsou bohužel více obydlené oblasti a vesnice,“ řekl agentuře Reuters zástupce místních hasičů Shane Fitzsimmons.

I přes snahu hasičů se už několik požárů na severozápadní straně od Sydney spojilo v jeden velký. Rychlému šíření plamenů podle hasičů pomáhá silný vítr. 

Plameny se v současnosti nacházejí asi 75 kilometrů od hranic města. Nepříznivé proudění větru však do metropole zaválo šedý kouř. Úřady podle BBC uvedly, že se o 25 procent zvýšil počet hospitalizovaných pacientů, kteří si stěžují na dýchací potíže a astma. Lidem bylo doporučeno, aby nevycházeli ven. 

Od začátku listopadu se plameny v Novém Jižním Walesu rozšířily na plochu 1,6 milionu hektaru. Do Austrálie tento týden dorazili na pomoc hasiči z Kanady a Spojených států. 

Méně ničivé požáry hlásí i další australské státy. Hoří i v Queenslandu, Victorii a Jižní Austrálii. Každoroční sezona požárů, která obvykle vrcholí, když je na jižní polokouli léto, letos přišla dříve než obvykle. Podle meteorologů za tím stojí výjimečně teplá a suchá zima. 

Nejhorší lesní požáry zasáhly Austrálii v roce 2009. Ve státě Victoria při nich tehdy zemřelo 173 lidí a dalších 414 se zranilo. Plameny zničily více než 800 domů, přičemž oheň v několika případech zlikvidoval celá menší města.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video