Australská ponorka byla ztracená 103 let. Teď ji našli potápěči

  • 18
Australští potápěči objevili vrak australské vojenské ponorky, která se ztratila před 103 lety. Plavidlo HMAS AE-1 s 35člennou posádkou na palubě zmizelo ve vodách poblíž města Rabaul v Papui-Nové Guineji během první světové války, napsal zpravodajský server BBC.

Ponorku nalezli během pátrání ve vodách poblíž novoguinejského Ostrova vévody z Yorku na severovýchodě země. Podle australské vlády nález vyřešil nejstarší námořní záhadu v zemi. Plavidlo bylo objeveno ve více než 300 metrech pod mořem s pomocí dronu.

„Jde o jeden z nejdůležitějších nálezů australské námořní historie. Byla to první ztráta australského královského námořnictva a první spojenecká ponorka, která se ztratila během první světové války; závažná tragedie, kterou pocítil náš národ a naši spojenci,“ uvedla australská ministryně obrany Marise Payneová. 

Úřady nyní hodlají kontaktovat i potomky a příbuzné námořníků. Kromě Australanů na ponorce sloužili i Britové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video