Útočník ze Somálska pobodal v Melbourne tři lidi. Zemřel on a jeden člověk

  • 245
Útočník původem ze Somálska pobodal v australském Melbourne několik lidí. Jeden z nich zemřel, dva byli zraněni. Pachatele policisté postřelili, v nemocnici poté zranění podlehl. Svědci slyšeli exploze, na místě bylo hořící auto. Policie incident vyšetřuje jako teroristický čin.

Somálec byl znám australským tajným službám. Na místo přijel hořícím autem, které bylo naloženo plynovými láhvemi. Podle svědků ohni předcházela hlasitá exploze. Incident se odehrál na ulici Bourke Street v centru města odpoledne místního času. 

Na záběrech, které natočili přihlížející lidi, je možné vidět muže útočícího na dva policisty. Pokusil se je zranit nožem, než ho za pomoci dalších dvou lidí zpacifikovali, napsal The Guardian. Ze záběrů je patrné, že jeden z mužů použil při pacifikování útočníka nákupní vozík.

Podle australských sdělovacích prostředků byl útočník řidičem hořícího auta. Dodávkou podle svědků mířil k obchodnímu centru v ulici, po opuštění vozidla začal útočit na lidi kolem.

Policie útok vyšetřuje jako teroristický čin. Původně uváděla, že nemá informace o tom, že by terorismus byl motivem útoku.

Hlavní komisař Graham Ashton sdělil, že útočníka znala policie i federální zpravodajské služby. „Máme potvrzenou jeho identitu a díky tomu, co víme, nyní nakládáme s činem jako s terorismem. Policie muže znala, hlavně kvůli jeho příbuzným, což jsou osoby našeho zájmu,“ dodal. Policie také sdělila, že útočník měl uvnitř auta bomby s plynem.

Podle policie měl muž v historii záznamy za drogy, krádeže či dopravní přestupky. Ke třem obětem útoku Ashton uvedl, že všichni byli muži. Dva zranění zůstávají v nemocnice, ale nejsou v ohrožení života.

09.listopadu 2018 v 07:28, příspěvek archivován: 09.listopadu 2018 v 07:53

Police are not looking for anyone further at this early stage. A small number of people are being treated for stab wounds. The exact circumstances are yet to be determined at this stage. The area has been cordoned off and the public are urged to avoid the area. (2/3)

„Policisté reagovali na oznámení hořícího auta na Bourke Street. Když dorazili na místo, konfrontoval je muž s nožem. Přítomní volali, že několik lidí bylo pobodáno,“ řekl na tiskové konferenci policejní komisař David Clayton.

„Na místě byl zatčen muž a pod dohledem převezen do nemocnice v kritickém stavu. Policie nyní po nikom dalším nepátrá. Několika lidem byla ošetřena řezná poranění, přesné okolnosti incidentu se nyní vyšetřují,“ uvedla policie v oficiálním prohlášení.

Podle zaměstnance knihkupectví blízko místa činu Neila McKellara je nyní situace pod kontrolou. „Slyšeli jsme výbuch a za chvíli výstřely,“ vypověděl.

Policie okolí uzavřela a vyzvala občany, aby se místu vyhnuli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video