Vylidněná ulice jihoaustralského Adelaide (19. listopadu 2020)

Vylidněná ulice jihoaustralského Adelaide (19. listopadu 2020) | foto: Reuters

V Austrálii zavedli lockdown zbytečně. Muž lživě tvrdil, že šel pro pizzu

  • 24
Stát Jižní Austrálie zavedl ve středu dočasnou uzávěru kvůli muži, který lhal při trasování. Muž podle médií nepřiznal, že pracuje v podniku, který se stal ohniskem nákazy. Místo toho tvrdil, že si v restauraci jen vyzvedl pizzu. To pak hygienu vedlo k mylným domněnkám o šíření koronaviru ve státě.

Premiér státu Steven Marshall v pátek oznámil, že trvání šestidenní uzávěry bude zkráceno, píše agentura Reuters.

„Kdyby tento muž vypovídal upřímně při trasování, tak bychom uzávěru nezavedli,“ uvedl premiér Marshall a zároveň dotyčnému pohrozil přísným postihem. Podle policie ale současné zákony státu nepočítají s trestem za lhaní při trasování.

Australská média uvádějí, že opatření budou zrušena v sobotu o půlnoci. Kvůli 25 novým případům v metropoli Adelaide a obavám z nového ohniska koronaviru nechala vláda ve středu uzavřít školy, restaurace a obchody, zakázala svatby a nařídila povinné nošení roušek na veřejnosti.

Podle agentury Reuters je v celé Austrálii, kde žije 25 milionů lidí, pouze 95 aktivních případů koronaviru. Od začátku epidemie Austrálie zaznamenala zhruba 27 800 případů koronaviru a 907 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Přes 80 procent případů a úmrtí připadá na stát Viktorie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue