Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Austrálii řeší smrt uprchlíka, který několikrát marně žádal o vyšetření

  11:48
Súdánský uprchlík zadržovaný v australském detenčním centru na ostrově Manus nedaleko Nové Guineje se během dvou měsíců pokoušel třináctkrát domoci lékařského ošetření. Poté zkolaboval a zemřel. To je jen jeden z řady případů zanedbání pomoci v uprchlických táborech, který nyní vyšetřuje australská senátní komise.

Žadatelé o australský azyl v táboře na Nauru. Archivní foto pochází z roku 2001. | foto: AP

Během slyšení senátní komise došlo i na tragický příběh súdánského uprchlíka Fajsala Išaka Ahmeda, který 22. prosince 2016 utrpěl záchvat v detenčním centru na ostrově Manus, kde upadl a poranil si hlavu. Podle jednoho svědka si stěžoval na bolest na hrudi.

„Nemůžu dýchat, mé srdce se zastavilo,“ citoval jiný svědek jeho slova krátce před tím, než Ahmed spadl na zem. Uprchlíka přepravili do Brisbane, třetího největšího města v Austrálii, avšak o dva dny později zemřel. Zarážející je skutečnost, že během dvou měsíců před svou smrtí vyhledal lékařskou pomoc celkem třináctkrát.

Uprchlíci na Nauru zažívají bití i zneužívání, v bezmoci si sešívají rty

K lékaři zašel i den před tím, než zkolaboval a byl převezen do nemocnice do Austrálie. Bylo mu však údajně řečeno, že mu vlastně nic není, píše the Guardian.

„Za praktickým lékařem byl 21. prosince 2016. Ten mu ovšem řekl, že mu nic není a v budoucnu již žádného lékaře ani neuvidí. Také mu řekl, že Mezinárodní zdravotnická a lékařská služba (IHMS) mu s jeho problémem nemůže pomoci. Když se vrátil z vyšetření, neustále opakoval: ‚Přísahám, že nic nepředstírám a že mě ta nemoc zabije.‘ Jeho stav se každým dnem zhoršoval,“ stojí v dopise, který Ahmedovi súdánští přátelé zaslali IHMS den poté, co zkolaboval.

Také Ahmed sám zaslal stížnost představitelům IHMS - a to týden před svou smrtí. V dopise si stěžoval, že jeho problémy byly ignorovány, že má problémy se srdcem a krevním tlakem. Na tento fakt upozornil senátor Patrick Dodson z Australské strany práce: „Je velmi zarážející, že Ahmed upozornil za posledních šest měsíců svého života až dvacetkrát zdravotnické oddělení na své potíže a nikomu nepřišlo nic špatně,“ řekl během slyšení úředníkům z imigračního oddělení.

Mnoho migrantů i uprchlíků je velmi frustrováno s tím, jak je s nimi v detenčních zařízeních zacházeno. I z toho důvodu po Ahmedově smrti vypukly v detenčním centru nepokoje. Žadatelé o azyl zde krátce převzali kontrolu nad dvěma objekty a vyhnali z nich stráže, napsal v prosinci zpravodajský server ABC.

„Právě jsme vykopli stráž z Delta a Oscar detenčních zařízení. Tato zpráva je pro (australskou) vládu. Jestliže máte dost síly, přijďte a vezměte mě do vězení. Jsem tu a změnil jsem jazyk. Dokud s vámi mluvím mírumilovně, nejste schopni to pochopit,“ napsal íránský žadatel o azyl Behrúz Búčání po smrti Ahmeda.

Pochybnosti ovšem vyvolávají i další případy, které byly komisi prezentovány. Uskupení australských lékařů Doktoři pro uprchlíky, které se snaží zlepšit zdravotní péči pro žadatele o azyl přicházející do Austrálie, zveřejnilo případ dítěte drženého na ostrově Nauru. To pravděpodobně trpí extrapulmonální tuberkulózou, frambézií, nebo syfilisem a byl mu tak s ohledem na nutnou léčbu doporučen převoz do Austrálie. K tomu ovšem nedošlo.

Jiné dítě bylo zase vyšetřeno psychiatrem z IHMS na Nauru. Ten zjistil poruchu řeči, jemných motorických pohybů a celkové opoždění dítěte. Doktoři pro uprchlíky doporučili okamžitý přesun do Austrálie a specializovanou léčbu. Dítě ovšem zůstává na ostrově a žádné pediatrické léčby se mu nedostává.

Australská lékařská komora zase komisi uvedla případ sedmdesátiletého rohingského uprchlíka, který sice byl kvůli zdravotním potížím převezen z tábora do hlavního města Papuy-Nové Guiney Port Moresby, ale byla mu poskytnuta pouze velmi omezená lékařská péče. Posléze byl převezen zpět do detenčního centra na ostrově Manus, kde čekal dvacet dní na schůzku s lékařem. Jeho stav je přitom vážný, trpí srdeční chorobu, vysokým krevním tlakem a jeho nohy jsou tak oteklé, že může chodit či stát pouze pár minut.

Senátní komise byla ustanovena poté, co deník The Guardian publikoval dokumenty o více než dvou tisících případech napadení, pohlavního zneužívání, obtěžování a sebepoškozování mezi roky 2013 až 2015 v detenčním centru na Nauru (psali jsme zde). Před komisí stanuli vysoce postavení imigrační úředníci a k vysvětlování toho měli opravdu hodně.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...