ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Sušení jed neodstraní. Australané začali houbařit, úřady se děsí otrav

  • 53
V Austrálii v posledních dnech nastaly ideální podmínky pro houbaření. Vlhké mírné počasí připravilo půdu pro růst hub, karanténní opatření zase lidem dopřávají více volného času. A mykologické poradny nestíhají. Úřady už kvůli několika otravám varují, aby lidé nesbírali houby, které neznají. Narazit totiž mohou i na jedovatou muchomůrku zelenou.

Pro australské houbařské infolinky je tato sezona rušná, jako už celé dekády nebyla. O radu volají nejen lidé, kteří se z procházky vracejí s náručí plnou hub, ale i ti, kterým už je po smaženici špatně. Ozývají se také zmatení lékaři z nemocničních pohotovostí, kteří se s takovými případy často nesetkávají.

Východní Evropa je ráj houbařů. V Německu či Chorvatsku pozor na pokuty

V jihoaustralském státě Victoria za poslední dva týdny přijali nejméně osm pacientů s otravou z hub. Úřady proto varují, že by se tradiční české vášni měli oddávat jen ti Australané, kteří houbám skutečně rozumějí. Ve vydaném doporučení se dočtou, že „vaření, loupání ani sušení hub neodstraní ani nedeaktivuje jejich jed“ či že neexistuje žádný domácí test pro odlišení jedlých hub od těch nebezpečných. 

Při zdravotní procházce mohou lidé narazit i na velmi jedovatou muchomůrku zelenou nebo mírně jedovatou pečárku zápašnou, které si mohou snadno splést se žampiony a dalšími jedlými houbami, píše list The Guardian.

Kromě Victorie zvýšený zájem občanů o houby znepokojuje odborníky také ve státech Nový Jižní Wales a Jižní Austrálie. Ekoložka Alison Pouliotová navíc upozorňuje, že lidé mnohdy ani nevědí, že porušují zákon. 

„Bez písemného povolení je odnášení hub z veřejných prostranství nelegální,“ vysvětluje pro server ABC. A lidem radí, aby se o přírodu kolem sebe v nastalé přemíře volného času dál zajímali a krásu hub klidně obdivovali. Ale jen očima.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video