Krajina v Novém Jižním Walesu (červen 2018)

Krajina v Novém Jižním Walesu (červen 2018) | foto: Reuters

Austrálii zasáhla druhá vlna veder. Kaloni vymírají v „biblickém měřítku“

  • 35
Austrálii v posledních dnech zasáhla rekordně silná vlna veder, která podle meteorologů potrvá do pátku. Ve městě Port Augusta ve státě Jižní Austrálie v úterý naměřili 48,5 stupně Celsia, což je nejvíce od zahájení pravidelného měření v roce 1962. Extrémní horka ohrožují nejen lidi, ale i celé živočišné druhy.

Vláda státu Jižní Austrálie vydala nejvyšší, červený stupeň varování před extrémním horkem, kvůli němuž přišlo jen během úterý v tomto státě na pohotovost k lékaři 16 lidí. V jihoaustralském městě Tarcoola teplota dosáhla dokonce 49 stupňů.

Zasaženy jsou všechny australské státy a území. Australský meteorologický ústav dnes na twitteru oznámil, že poslední čtyři dny se zapsaly mezi deset nejteplejších dnů v historii záznamů. „Držte se v chladu, zkontrolujte svoji rodinu a přátele a dodržujte rady místních zdravotních úřadů,“ vyzývá na svých stránkách.

Extrémní počasí si vybírá svou daň také na australské fauně a flóře. Na jihovýchodě země v povodí řek Murray a Darling byl nalezen více než milion mrtvých ryb, které podle úřadů uhynuly kvůli horku, poklesu hladiny a nedostatku kyslíku ve vodě. 

V okrese Adelaide zase hynou celé kolonie kaloňů zlatotýlých. Při listopadové vlně horka jich zde zemřelo odhadem 23 000, což je téměř třetina populace tohoto živočišného druhu v Austrálii. Podle ekologa Justina Welbergena živočichové umírají v až „biblickém měřítku,“ nejvíce od osídlení Austrálie.

„Obáváme se o osud dalších druhů, které žijí dále od civilizace,“ uvedl Welbergen pro BBC s tím, že kaloně bylo jednoduché objevit, protože se zdržují v okolí měst. Podle ekologa se svět bude s masovým vymíráním živočichů v důsledku extrémního horka setkávat stále častěji, a to kvůli vlivům globálního oteplování.

Vedro trápí také účastníky tenisového turnaje Australian Open, který začal v Melbourne. Podobná situace byla na turnaji už loni, kdy někteří tenisté kolabovali na kurtech a stěžovali si na úžeh, napsal zpravodajský server CNN.

OBRAZEM: V Austrálii je nejhorší sucho za 50 let, dobytek nemá co jíst

V Austrálii, kde v současné době panuje letní období, je to už druhá vlna veder za necelý měsíc. Před zhruba dvěma týdny povánoční vlna horka vedla úřady tří států k vyhlášení nejvyššího stupně varování před požáry. 

Město Sydney je v důsledku extrémních teplot ohroženo ozonovým smogem, což je další důvod k omezení pobytu venku. Vysoká koncentrace ozonu v ovzduší může ztížit dýchání především u starších a nemocných lidí nebo u dětí.

„Příznaky onemocnění z horka zahrnují závratě až ztrátu vědomí, únavu, podrážděnost, zmatenost, bolesti svalů a křeče, bolesti hlavy, zrychlený tep, povrchní dýchání a zvracení,“ varovaly v prohlášení úřady ve státě Nový Jižní Wales a doporučily svým občanům nevycházet.

15.ledna 2019 v 04:07, příspěvek archivován: 16.ledna 2019 v 13:29

HEATWAVE: Check out today's maximum temperatures across the country - the red area is 45+ degrees https://t.co/mavQQftYDt

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video