Vojáci amerického námořnictva z torpédoborce USS Wayne E. Meyer během cvičení v Thajském zálivu. Vysláním plavidla v polovině září 2019 k Paracelským ostrovům chtěl Pentagon zpochybnit územní nároky Pekingu na oblast tohoto souostroví v Jihočínském moři. | foto: Profimedia.cz

Boj o Pacifik. Austrálie jde proti čínské expanzi v Tichomoří

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Skupinka surfařů se zastaví na travnatém svahu a zvídavě si prohlíží velkou loď zaparkovanou dvě stě metrů od pobřeží. Nevšedně tvarované plavidlo narušuje pohádkové kulisy prosluněné australské pláže Bondi vymalované ostrými útesy a modrozelenými odstíny vod Tichého oceánu. Ošuntělá loď s ­francouzskou vlajkou nese na palubě speciální zařízení.

Posádka lodi dokončuje v srdci Sydney pokládání optického kabelu spojujícího Austrálii s ­Papuou-Novou Guineou a Šalamounovými ostrovy. Podmořské vedení má obě země výrazněji „přivázat“ k­ Austrálii. A snížit tak vliv Číny. A o to tady jde. Austrálie versus Čína, kolbiště: jižní Pacifik.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video