V Austrálii evakuovali desítku ambasád, dostaly podezřelé zásilky

  • 3
Australská policie vyšetřuje oznámení o podezřelých balíčcích, které neznámý odesílatel zaslal na adresu diplomatických zastoupení v Canbeře a Melbourne. Podle agentury AP bylo několik zahraničních konzulátů v Melbourne evakuováno. Přijetí neznámé zásilky potvrdili zástupci britské, americké či švýcarské ambasády.

Podle australských médií se v okolí diplomatických misí pohybovaly vozy hasičů, policistů a záchranné služby. O žádných zraněních ani škodách zprávy nejsou.

Policie o případu nezveřejnila žádné podrobnosti a neoznámila ani, kterých diplomatických zastoupení se kauza týká.

„Balíčky nyní prověřují přítomné nouzové jednotky, okolnosti se vyšetřují,“ uvedla stručně australská federální policie v prohlášení.

Podle zpravodajského serveru 9News byly podezřelé balíčky ve druhém největším městě Melbourne zaslány na 13 konzulátů, mimo jiné na americký, britský nebo německý.

Server BBC píše o zasažených konzulátech Spojených států amerických, Švýcarska, Velké Británie či Pákistánu. Zásahové týmy byly také u ambasád Francie, Indie, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Řecka a Itálie, uvedla místní média.

Švýcarský konzulát v Melbourne obdržel malou obálku s nápisem „azbest“ a látkou uvnitř, vypověděl manžel tamější konzulky Manuely Erbové Peter Erb. „Okamžitě jsme obálku vložili do tašky a informovali příslušné nouzové složky. Přijely a odvezly si ji,“ řekl pro BBC.

Představitelé britské a americké ambasády v Melbourne podle CNN rovněž potvrdili přijetí neznámého balíčku. Uvedli, že dodrželi standardní postup a nyní spolupracují s tamní policií, která případ vyšetřuje.

Česká republika má v Melbourne honorární konzulát, mezi příjemci zásilky uveden není.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video