Epsilon je letos už 26. pojmenovanou tropickou bouří. Ilustrační foto.

Epsilon je letos už 26. pojmenovanou tropickou bouří. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Atlantikem se po sezoně řítí hurikán Epsilon

  • 6
Tropická bouře Epsilon zesílila na hurikán. V letošní rekordní sezoně, která oficiálně skončila před pár dny, je už čtrnáctý. Oznámilo to americké Národní centrum pro hurikány. Epsilon se pohybuje směrem k souostroví Bermudy, podle meteorologů by však neměl pevninu ohrozit.

SPECIÁL: Skončila rekordní hurikánová sezona
INFOGRAFIKA: Jak vzniká hurikán

Hurikán se nyní nachází zhruba 2000 kilometrů od Azorských ostrovů a rychlostí kolem 22 kilometrů za hodinu se pohybuje směrem k Bermudám.

Vítr v oku hurikánu dosahuje rychlosti 120 kilometrů v hodině, meteorologové však předpokládají, že by mohl dosáhnout rychlosti až 185 kilometrů. Pevninu by však Epsilon neměl ohrozit.

Letošní rok byl rekordní. Odborníci pojmenovali v Atlantském oceánu celkem šestadvacet bouří. Předem připravený seznam jmen jim nestačil, museli si proto vypomoci písmeny řecké abecedy. Hurikánová sezona oficiálně skončila 30. listopadu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Bermudy, Meteorolog

Video