Hasiči v Řecku bojují s rozsáhlými požáry lesních porostů, úřady nařídily...

Hasiči v Řecku bojují s rozsáhlými požáry lesních porostů, úřady nařídily nedaleko Atén evakuaci (11. srpna 2019) | foto: AP

Hasiči v Řecku bojují s desítkami požárů, v Athénách oheň už uhasili

  • 0
Řeckým hasičům se ve pondělí ráno podařilo dostat pod kontrolu rozsáhlý požár východně od Atén. Oheň nikoho nezranil, ale zničil dva dva domy. Sdělil to zástupce místní správy řecké televizi Skai. Více než 140 hasičům pomáhalo také pět hasicích letadel a stejný počet vrtulníků.

Požár začal po půlnoci na svazích hory Hyméttos ve východním předměstí metropole. Mluvčí hasičů sdělil, že ačkoli jsou plameny nyní pod kontrolou, stále je riziko, že se oheň znovu rozhoří, protože je v oblasti silný vítr. Několik domů záchranáři evakuovali.

Na aténském předměstí Peania zasahovalo přes 130 hasičů, kteří krotili oheň na svazích hory Hymettos. Napjatá je i situace na ostrově Elafonisos, kde oheň o víkendu donutil k evakuaci stovky turistů.

„Zasahovali jsme proti plamenům, které šlehaly až do výšky 20 metrů a dostaly se k vršku hory. Nyní ustupují, ale stále máme hodně práce,“ sdělil Nikos Chardalisas z civilní obrany. 

Hora Hymettos se nachází necelých deset kilometrů od centra metropole a Athény rychle zahalil kouř.

V minulých 24 hodinách hasiči v Řecku vyjeli k 60 požárům. Na ostrově Elafonisos se kvůli požáru už v sobotu museli evakuovat obyvatelé turistického kempu a hotelu. Ačkoli v sobotu večer hasiči hlásili, že plameny už mají pod kontrolou, požár v neděli kvůli silnému větru propukl znovu. 

S ohněm na místě bojovalo přes 120 hasičů, kteří měli k dispozici i šest letadel a pět vrtulníků. Ostrov kvůli tomu na palubách trajektů v neděli opustilo několik tisíc turistů, uvedla AP.

Podle meteorologů platí extrémní riziko vzniku požárů až do úterka, a to pro většinu území na jihu pevninského Řecka, pro ostrovy v severní části Egejského moře a pro regiony poblíž hranic s Tureckem. Mezi sobotním a nedělním večerem úřady napočítaly po celé zemi celkem 63 nových požárů porostu.

Lesní požár sužoval Řecko i loni:

24. července 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video