Havárie letadla společnosti Pan-am nad skotským městečkem Lockerbie 21. prosince 1988. Kráter po pádu letadla.

Havárie letadla společnosti Pan-am nad skotským městečkem Lockerbie 21. prosince 1988. Kráter po pádu letadla. | foto: Profimedia.cz

Atentát na letadlo nad Lockerbie nařídil Kaddáfí osobně, tvrdí exministr

  • 29
Libyjský diktátor Muammar Kaddáfí osobně nařídil útok na letadlo společnosti PanAm v roce 1988. Prohlásil to bývalý libyjský ministr spravedlnosti Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl, který v pondělí odstoupil z vlády. Po výbuchu bomby nad skotským Lockerbie zemřelo 270 lidí. Džalíl má prý důkazy.

"Mám důkaz, že Kaddáfí vydal příkaz k Lockerbie," řekl exministr zpravodaji švédského deníku Expressen v Libyi. Džalíl, jenž v pondělí odstoupil na protest proti násilí uplatňovanému vůči protivládním demonstrantům, ale neupřesnil, o jaký druh důkazu jde.

Kaddáfí prý vydal rozkaz Abdalu Basatu Alímu Muhammadu Midžrahímu, jedinému muži, který byl v souvislosti s atentátem usvědčen. Skotský soud poslal muže známého jako "atentátníka z Lockerbie" na doživotí za mříže v roce 2001.

Libyjští piloti odmítli bombardovat vzpurné město

Piloti odmítli vykonat Kaddáfího rozkaz, ministr vnitra rezignoval

O osm let později ho ale tamní justice propustila na základě tzv. milosrdného aktu. Midžrahí totiž údajně trpěl rakovinou v konečném stadiu a zbývaly mu tři měsíce života. Atentátník, kterého v Libyi přivítali jako hrdinu, žije dodnes.  

Podle Džalíla se Kaddáfí snažil dostat Midžrahího z Velké Británie za každou cenu. "Aby zakryl, že byl iniciátorem, Kaddáfí dělal vše, co bylo v jeho silách, aby Midžrahího dostal ze Skotska pryč," řekl Džalíl reportérovi na schůzce "v regionálním parlamentu v jednom velkém městě" v Libyi. Tak to alespoň upřesnila mluvčí redakce Expressenu Alexandra Forslundová.

Džalíl oznámil svůj odchod z vlády poté, co Kaddáfí nasadil proti demonstrantům žoldáky a bojová letadla. Ve středu libyjská média informovala, že Kaddáfího vládu opustil i ministr vnitra Abdal Fatah Júnis Ubajdí. Ten se však po rezignaci záhadně ztratil. Kontroverzní šéf státu již nemá pod kontrolou východ země a jeho režim je na pokraji pádu.

Útok na letadlo nad Lockerbie

V prosinci 1988 zažila Evropa dosud nejtragičtější teroristický útok. Nad skotským městečkem Lockerbie explodovalo letadlo Boeing 747 americké společnosti PanAm. Zahynulo všech 259 lidí na palubě a také jedenáct obyvatel Lockerbie, kam dopadly trosky. Většina cestujících v letounu byli Američané.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video