Astronauti z ISS vystoupili do kosmu

  • 23
Posádka vesmírné stanice ISS vystoupila do volného prostoru. Během zhruba pětihodinové mise zkontrolovali americký a ruský kosmonaut ventilaci, nainstalovali nové přístroje a odstartovali biologický experiment. Pro dvojici, která je na ISS od října, to byl první "výlet" do kosmu.

Americký kosmonaut Leroy Chiao už v minulosti absolvoval čtyři výstup do volného kosmického prostoru, jeho kolega Saližan Šaripov si v tomto směru odbyl premiéru.

Do vesmíru vstoupili astronauti v 8:43 našeho času. Oproti původnímu plánu měli zhruba dvacetiminutové zpoždění, které nabrali při oblékání skafandrů.

"Ahoj vesmíre, můj starý příteli," zaradoval se v tu chvíli Chiao. "Je to tak chladné a překrásné," zhodnotil naopak nový zážitek Šaripov.

Oba kosmonauti byli oblečeni v ruských skafandrech, s sebou měli přístroje a nářadí, které potřebovali pro svou práci.

Povrch ISS se také po zásahu posádky dočasně stal vědeckou základnou, protože astronauti na něj připevnili mimo jiné německé robotické rameno, jehož chování budou sledovat vědci na Zemi.

Poblíž ramena pak Chiao a Šaripov nainstalovali anténu a videokameru, to umožní řízení ramene ze střediska na Zemi nebo zevnitř stanice.

Chvílemi vypadávalo spojení se Zemí
Při manipulaci s ramenem sice vypadávalo spojení s řídícími středisky, ale kosmonautům se problém podařilo odstranit. Hlavně na počátku kvůli zamrzlé anténě rovněž pozemní kontroloři nedostávali obraz.

V příštích měsících budou experti podle ČTK testovat, jak robot obstál v drsných podmínkách. Za několik let by mohla být podobná zařízení, takzvaní robonauti, využívána při opravách satelitů a jejich složitější verze by mohly pomáhat pojízdným robotům při sbírání hornin na Marsu či na Měsíci.

Kromě toho Chiao a Šaripov vyčistili zanesené ventily napojené na kyslíkový generátor, vzduchový chladič a filtr. V posledních týdnech totiž tyto součástky fungovaly jen sporadicky.

Šaripov oznámil, že na izolaci vzdušných průtahů objevil mastnou bílou nečistotu, připomínající na některých místech plástev medu. Šaripov místo vyfotografoval a snímky podle agentury Reuters zaslal na Zemi.
 
Kosmonauti rovněž zahájili experiment s názvem Biorisk. Vně stanice dali nádržky s živými kulturami, aby zjistili, jak budou během času odolávat kosmickému záření a sluneční aktivitě.

Tento výlet byl první ze dvou plánovaných pro současnou posádku. Podruhé by měla útroby orbitálního komplexu opustit v březnu, připomněla ČTK.

Kontroloři z řídícího centra na Zemi sledují v době pobytu kosmonautů ve volném prostoru chování stabilizátorů stanice. Při výletu předchozí posádky loni v srpnu se totiž porouchaly gyroskopy a plavidlo ztratilo na 20 minut orientaci. - více zde

Počet kosmonautů na ISS klesl z původních tří na dva poté, co havaroval americký raketoplán Columbie. Od té doby spojení Země se stanicí zajišťují pouze ruské lodě.

K ISS musela také v prosinci vyplout zásobovací loď, která Chiaovi a Šaripovi dovezla jídlo, jež jim docházelo. - více zde

Takto vypadá komplex ISS po připojení nákladní lodi Progress-M1 4 (tmavý objekt směřující k Zemi) (26. prosince 2000)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video