EMA potvrdila spojitost AstraZenecy se sraženinami. Výhody převažují, uvedla

  • 101
Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) potvrdila souvislost mezi očkovací látkou firmy AstraZeneca a krevními sraženinami a označila je za vedlejší účinek. Zároveň se nechala slyšet, že i tak přínos vakcíny převyšuje možná rizika.

Výbor pro hodnocení rizik (PRAC) lékové agentury v minulých týdnech podrobně zkoumal okolnosti 86 případů tromboembolických potíží, z nichž 18 skončilo úmrtím. Podle Cookeové dospěl k závěru, že výskyt těchto obtíží by měl být uveden mezi dalšími možnými vzácnými vedlejšími účinky této vakcíny.

Mezi vakcínou od AstraZenecy a případy trombózy je spojitost, říká šéf EMA

Problémy se podle ní vyskytují zvláště u žen mladších 60 let, není však průkazné, zda je tato skupina vzhledem k vakcíně rizikovější. „Specifické rizikové faktory jako je věk, pohlaví nebo předchozí výskyt krevních sraženin nebyly potvrzeny,“ řekla dnes Cookeová.

V polovině března zhruba polovina unijních států pozastavila očkování vakcínou od společnosti AstraZeneca kvůli zmíněným podezřelým úmrtím na následky krevních sraženin po očkování. Zdravotní komplikace se objevily u několika desítek z desítek milionů naočkovaných osob.

18. března 2021

EMA 18. března na základě prvního zkoumání uvedla, že vakcína je bezpečná a její používání riziko vzniku krevních sraženin nezvyšuje. Většina zemí pak očkování opět obnovila, některé státy jako Německo či Nizozemsko s ní ale očkují pouze starší lidi. Na výsledek dnešního hodnocení čekaly také členské země Evropské unie. Při večerní videokonferenci jej chtějí rozebrat ministři zdravotnictví.

20. března 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video