Francouzský kreslený hrdina Asterix v reklamě sítě rychlého občerstvení McDonald's.

Francouzský kreslený hrdina Asterix v reklamě sítě rychlého občerstvení McDonald's. | foto: Daily Telegraph

Asterix dělá reklamu nájezdníkům! Francii zlobí reklama na McDonald's

  • 15
Bouři nesouhlasu francouzských fanoušků komiksového hrdiny Asterixe vyvolala nová reklama sítě rychlého občerstvení McDonald´s. Neohrožený galský bojovník proti panství cizáků si v ní pochutnává na hamburgeru a smažených brambůrkách.

Na reklamní tabuli jsou Asterix a jeho přátelé zobrazeni na hostině, která vypadá tradičně - včetně barda Trubadixe přivázaného ke stromu - až na to, že se odehrává v McDonald's.

"Hrdina mého dětství obětovaný jako kanec! Kdo bude další?" píše na webu jeden bloger. Další sděluje: "To je ironie! Nepokořitelný Asterix dělá reklamu nájezdníkům."

Reklama s Asterixem je jedna ze tří z nové kampaně, kterou McDonald´s rozjel. Na dalších dvou jsou Popelka, jak zajíždí do McDrive, a přízrak z filmu Vřískot, jak do sebe láduje Big Mac.

Nechutná prefabrikovaná strava

McDonald´s je ve Francii často považován za ztělesnění nechutné prefabrikované stravy, jakou tam na úkor tradiční francouzské kuchyně šíří Američané, a pro určitou část levice je to symbol nežádoucí amerikanizace.

V roce 1999 padla jedna provozovna McDonald´s za oběť odpůrcům globalizace vedeným známým aktivistou Josém Bovém.

Bojovník proti římské nadvládě Asterix, jedna z nejpopulárnějších postav francouzského komiksu, je naopak často považován za symbol rebelantského ducha Francie. Sešitů s Asterixovými dobrodružstvími se už ve světě prodalo přes 325 milionů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video