Asie a Pacifik viděly nejdelší zatmění Slunce v 21. století

  • 46
Obyvatelé a návštěvníci východní Asie a středního Pacifiku byli svědky nejdelšího úplného zatmění Slunce v tomto století. Některým pozorovatelům Měsíc zakryl sluneční kotouč až na šest minut a 39 sekund. Podle astrofyziků mohly zatmění vidět až dvě miliardy lidí, což by byl rekord v dějinách lidstva. U indické řeky Gangy ušlapal tísnící se dav ženu.

Úplné zatmění začalo v Indii ve 2:51 našeho času. Pokračovalo přes Nepál, Bangladéš, Bhútán, Barmu a Čínu. Pak opustilo pevninu a přes japonské souostroví Rjúkjú se přesunulo až do centrálního Pacifiku, kde devatenáct minut po šesté hodině ráno našeho času skončilo.

Nejdéle bylo možné pozorovat zatmění v málo obydlené zóně Pacifiku. Slunce tam nebylo přes Měsíc vidět 6 minut a 39 sekund, což je rekord, který bude překonán nejdříve v roce 2132.

V Šanghaji zatažená obloha pokazila část jedinečné podívané.

Moment, kdy se na planetě za dne úplně setmí, netrvá dlouho, maximálně 7,5 minuty. Takzvaný pás totality má navíc šířku nejvýše 270 kilometrů. Mimo něj je možné sledovat částečné zatmění, které bylo k vidění prakticky v celé střední a východní Asii a v Tichomoří.

Astronomové označují toto zatmění vzhledem k jeho délce za výjimečné. Jako každý rok se za ním vypravily tisíce nadšenců, mezi nimiž nechyběli ani Češi a Slováci.

Na Marshallovy ostrovy se vydal také tým brněnských vědců, jejichž fotka sluneční koróny nedávno pronikla na titulní stranu časopisu Nature. Snímek pořídili v mongolské poušti Gobi. Pomocí matematického zpracování stovek fotografií zachytili vrstvy žhavých plynů kolem Slunce. - více o brněnské výpravě čtěte zde 

Jeden z nejkrásnějších pohledů na úplné zatmění byl zřejmě vidět ve městě Varanasi na břehu řeky Gangy, pro Hinduisty posvátného toku. Tisíce Hindů se v řece i vykoupaly, protože věří, že koupel v tomto místě a zvláště za mimořádných příležitostí je očistí od hříchů. V indické a čínské mytologii je zatmění Slunce vysvětlováno jako dobré, ale i špatné znamení.

Miliony lidí v Indii se ale pohledu na Slunce bály a zůstaly raději doma, ovládl je totiž strach z různých strašidelných mýtů. I v oblastech, kde zatmění Slunce nebylo viditelné, dostaly těhotné ženy radu, aby zůstaly doma za staženými záclonami, protože neviditelné sluneční paprsky by mohly poškodit jejich plod.

To agentura Cox and Kings si najala v Indii Boeing 737-700, který startoval z Dillí před úsvitem, aby dopřál pasažérům zachytit úplné zatmění ve výšce 12 500 metrů nad mořem. Sedadla v letounu směrem ke Slunci se prodávala za 1 200 eur (téměř 31 tisíc Kč).

Zatmění Slunce v Indii (22. července 2009)

Zatmění Slunce v Indii (22. července 2009)

Další srovnatelné úplné zatmění nastane podle České astronomické společnosti (ČAS) až v srpnu 2027 v Egyptě, kde potrvá 6 minut a 23 sekund. Bude to druhé nejdelší totální zastínění Slunce v tomto století.

Do Evropy se tento úkaz vrátí o rok dříve a nejlépe pozorovatelný bude ve Španělsku. V Česku bude v té době k vidění jen částečné zatmění o velikosti 54 procent. To nastalo v České republice naposledy loni, kdy měsíční kotouč zakryl Slunce asi z 24 procent. - o loňském zatmění si přečtěte zde

Úplné zatmění v ČR bude možné sledovat podle ČAS až v roce 2135. Na severní Moravě bude trvat kolem tří minut.

Poslední den letošního roku bude možné spatřit také částečné zatmění Měsíce. Nad Českou republikou bude podle ČAS ale jen osmiprocentní.

ZATMĚNÍ SLUNCE

K zatmění dochází v době, kdy se Země, Měsíc v novu a Slunce dostanou do jedné přímky. Jelikož Měsíc je čtyřistakrát menší než Slunce, ale také čtyřistakrát blíž Zemi, zabírají tato tělesa při pohledu z naší planety stejnou plochu. Pokud se navíc odlišně nakloněné dráhy Země a Měsíce protnou ve správnou chvíli, Měsíc Slunce zakryje a na Zemi dopadne měsíční stín.

Zatmění Slunce

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue