Syrský prezident Bašár Asad | foto: AP

ANALÝZA: Asad se vrací z chladu. Západ dostal lekci z arabské reálpolitiky

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Kolem Sýrie se dějí malé velké věci. Když se sečtou, dávají jasný výsledek: syrský prezident Bašár Asad prochází tichou rehabilitací. Arabové, kteří roky platili jeho smrtelné nepřátele a mluvili o něm jako o psovi, zjistili, že ho nesvrhnou, a tak jsou připraveni dát si s ním čaj.

Jordánský král Abdulláh si s Asadem, kterého kdysi vyzval k odchodu, telefonoval a hovořil o „bratrských národech“ a spolupráci. Do Damašku budou létat jordánské aerolinky a hranice se právě otevřely, takže kudy deset let proudily posily a zbraně pro povstalce, bude teď proudit zboží. Syrští ministři se objímají se svými arabskými protějšky od Expa v Dubaji po OSN v New Yorku. Rozehřáli se i Saúdové. Libanon žádá Damašek o pomoc, protože nemá benzin ani proud, zato má blackouty a vyhlídku na hospodářské zhroucení, a tak přes Sýrii půjde z Jordánska egyptský plyn. Nevídané. 

Západ v syrském labyrintu úplně zabloudil. Nyní by saltem, při němž by rehabilitoval Asada, ztratil tvář, takže vyautován jen bezmocně přihlíží.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video