Arménský prezident Armen Sarkissian během parlamentních voleb v Jerevanu (2018)

Arménský prezident Armen Sarkissian během parlamentních voleb v Jerevanu (2018) | foto: Reuters

Arménský prezident kvůli nedostatku vlivu abdikoval. Vyzval k ústavní reformě

  • 4
Arménský prezident Armen Sarkisjan v neděli oznámil, že se vzdává své funkce. Podle agentury AFP vysvětlil, že jako hlava státu nemá možnost ovlivňovat důležité otázky země v „těžkých časech“. Osmašedesátiletý Sarkisjan byl prezidentem od dubna 2018.

„Prezident země nemá potřebné nástroje k tomu, aby mohl mít vliv na nejdůležitější otázky státu a národa jak v domácí, tak zahraniční politice,“ uvedl Sarkisjan. 

„Je to zcela neemotivní rozhodnutí,“ ujistil a vyzval k ústavní reformě, která by jeho nástupci umožnila práci za lepších podmínek.

Předloni svedla Arménie boje se sousedním Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach. Příměří dojednané v Moskvě znamenalo pro Arménii významné územní ztráty. V průběhu války prezident opakovaně kritizoval premiéra Nikola Pašinjana a poukazoval na to, že nebyl do jednání zahrnut.

Také v loňském roce se Sarkisjan dostával opakovaně s Pašinjanem do konfliktu. Rozdělovala je například otázka odvolání šéfa arménské armády.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue