(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

V severokorejské armádě ženy přestávají menstruovat, říká dezertérka

  • 261
Služba ve čtvrté největší armádě na světě byla pro Lee So Jeon tak náročná, že brzy přestala menstruovat. Podle bývalé vojačky severokorejské armády je pro mnoho žen běžnou součástí služby v armádě i sexuální obtěžování a znásilňování, informovala BBC.

„Po šesti měsících až roce služby jsme už kvůli podvýživě a stresu nemenstruovaly,“ popsala dezertérka Lee So Jeon v rozhovoru pro BBC, jak si tvrdý trénink a snižující se příděly jídla v severokorejské armádě vybraly svou daň na tělech rekrutek. I přesto, že fyzické tréninky žen jsou o trochu kratší než ty mužské, denní povinnosti zůstávají velmi podobné. Ženy navíc musejí každodenně vařit a uklízet. 

„Ostatní vojačky říkaly, že jsou rády, že své periody už nemají. Situace je prý už tak dost špatná. Kdyby ještě menstruovaly, bylo by to jenom horší,“ dodala Lee So Jeon. Narážela tím na neschopnost armády poskytovat rekrutkám hygienické potřeby, se kterou se setkala během svého téměř desetiletého pobytu v armádě. Se svými kolegyněmi prý často neměla jinou možnost, než hygienické vložky používat opakovaně.

VIDEO: Kamery zachytily útěk vojáka z KLDR, v nemocnici se zdráhá mluvit

Situaci v severokorejské armádě potvrdila i autorka knihy North Korea in 100 questions, Juliette Morillotová. 

„I dnes musí ženy často používat pratelné bavlněné vložky,“ řekla. „Musí je každou noc prát tak, aby je muži neviděli,“ dodala Morillotová. Když se vojaček zeptala na znásilnění v armádě, mnoho z nich uvedlo, že ostatní ženy s ním mají zkušenosti. Žádná z respondentek ho však nezažila osobně. 

Lee So Jeon během svého času v armádě znásilněná nebyla, ale mnoho jejích kolegyň údajně ano. „Velitel roty zůstával po večerce ve svém pokoji u jednotky a znásilňoval vojačky pod svým velením. Opakovalo se to pořád dokola,“ popsala.

Armáda Severní Koreje údajně trestá sexuální zneužívání velmi vážně - muži, kteří jsou za něj odsouzeni, si mohou ve vězení odsedět až sedm let. „Většinou ale nikdo nechce vypovídat. Takže muži často vyváznou bez trestu,“ vysvětlila Morillotová.  

Povinná sedmiletá vojenská služba pro ženy

Dnes jednačtyřicetiletá dcera univerzitního profesora Lee So Jeon sloužila v armádě od roku 1992 do 2001. Když zemi v 90. letech zasáhl hladomor, přihlásila se do armády kvůli každodennímu přídělu jídla. Nastoupila ještě dobrovolně, ale v roce 2015 už byla zavedená povinná sedmiletá vojenská služba pro všechny ženy od osmnácti let.

Armádu Lee So Jeon opustila ve svých 28 letech. V roce 2008 se rozhodla ze Severní Koreje utéct. Na čínské hranici ji však zadrželi a poslali na rok do vězeňského tábora. Při druhém pokusu se jí útěk podařil. 

I přesto, že přiznání Lee So Jeon koresponduje s ostatními zprávami o Severní Koreji, autorky Juliette Morillotová a Jieun Baeková varují, že výpovědi dezertérů musí být posuzovány s obezřetností. „Je obrovská poptávka po informacích ze Severní Koreje,“ komentovala autorka knihy North Korea’s Hidden Revolution Jieun Baeková. „Lidi to pak přímo pobízí, aby médiím říkali zveličené příběhy,“ dodala. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video