Nigerijské děti, které se zachránily před teroristickou organizací Boko Haram,...

Nigerijské děti, které se zachránily před teroristickou organizací Boko Haram, poslouchají výuku v táboře pro vnitřně vysídlené obyvatele ve městě Yola. (22. dubna 2016) | foto: AP

Armáda Nigérie nalezla dívku, jíž v roce 2014 unesla Boko Haram

  • 3
Nigerijská armáda nalezla téměř čtyři roky nezvěstnou dívku, kterou v dubnu 2014 unesli bojovníci islamistické skupiny Boko Haram spolu s dalšími 275 žačkami ze školy ve městě Chibok. Dívka byla objevena ve společnosti dalších dvou dětí asi 160 kilometrů od dějiště únosu ve státě Borno na severovýchodě Nigérie, informoval zpravodajský web BBC.

Vysvobozená Salomi Poguová je nyní v bezpečí u vojáků a v péči doktorů, uvedla armáda v prohlášení. Děti, s nimiž ji objevili, prý k obětem únosu nepatří. Jeden z vůdců komunity v Chiboku Madu Usman vyjádřil radost nad jejím nalezením, zároveň řekl, že musí pokračovat úsilí o nalezení dalších nezvěstných dívek.

Z 276 unesených školaček je stále neznámý osud více než stovky. Několik desítek jich uprchlo ozbrojencům bezprostředně po únosu, loni Boko Haram po vyjednáváních s vládou propustila 82 zajatkyň a o rok dříve 21. Dívky osvobozené na jaře 2017 strávili několik měsíců pod dohledem úřadů a podstoupily psychosociální terapii. Vláda tvrdí, že dívky jsou z traumat zajetí „plně vyléčené“ a slíbila, že bude sponzorovat jejich další vzdělávání.

Únosu v Chiboku se dostalo velké mediální pozornosti a hnutí požadující osvobození unesených dívek podpořila řada osobností. Humanitární organizace ale tvrdí, že Boko Haram unesla další tisíce dětí i dospělých, jejichž případy jsou mnohdy přehlíženy. Podle BBC představují studentky z Chiboku jen zlomek žen uvězněných teroristickou skupinou během jejího osmiletého povstání.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video