Arkansasu dochází smrtící látka, popravy chce vměstnat do konce dubna

  • 33
Americký Arkansas ve čtvrtek popravil prvního člověka po 12 letech. Přispěla k tomu skutečnost, že státu na konci měsíce vyprší lhůta na použití látky midazolamu, která se používá do smrtících injekcí. Než skončí duben, chtějí tamní úřady vykonat popravu hned několika na smrt odsouzených vězňů.

Popravy osmi odsouzenců schválené arkansaským guvernérem Asou Hutchinsonem měly být postupně provedeny od 17. do 27. dubna. Odsouzení spáchali trestné činy mezi lety 1991 a 2000 a všichni už vyčerpali možné opravné prostředky proti rozsudkům smrti.

Ne všechny hrdelní tresty však budou v dohledné době vykonány, v minulých dnech již soud zablokoval tři popravy z této série a další nařídil odložit. Nyní se do konce dubna připravují nejméně tři další popravy, napsala agentura AP.

Popravy byly naplánovány v krátkém rozmezí s ohledem na to, že na konci měsíce vyprší lhůta pro použití arkansaských zásob midazolamu, jedné z látek používaných ve smrtící injekci.

Až doteď blokovala použití látky farmaceutická firma, která ji státu dodala. Ta se obrátila na soud se stížností, že prodávala svůj preparát k léčebným účelům a nikoli k popravě. Nejvyšší soud však zrušil rozhodnutí soudu nižší instance, který firmě vyhověl a použití jedovaté látky zakázal.

První poprava po 12 letech

Jako první odsouzenec v Arkansasu od roku 2005 byl ve čtvrtek popraven vrah Ledell Lee. To kritizovala Nina Morrisonová, právnička projektu, který se snaží u odsouzených dodatečně provádět DNA testy, které by potvrdily, nebo vyvrátily obvinění.

Popravujte bez našich léků, vyzvala USA farmaceutická firma Pfizer

„Rozhodnutí Arkansasu spěchat s popravou pana Leeho jen proto, že zásoba smrtící látky vyprší koncem měsíce, mu odepřelo příležitost podstoupit DNA testy, které by mohly prokázat jeho nevinu,“ uvedla Morrisonová v prohlášení.

„Zatímco rozumní lidé mohou nesouhlasit, zda smrt je vhodná forma trestu, nikdo by neměl být popraven, pokud existuje možnost, že je ten člověk nevinný,“ dodala.

Naopak další ze zločinců odsouzených k smrti Stacey Johnson popraven nebude, neboť soud jeho žádosti vyhověl a povolil dodatečné testy DNA, které podle Johnsonových právníků mohou dokázat jeho nevinu v případě znásilnění a vraždy mladé ženy z roku 1993.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video