Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kyjev z vraždy novináře obvinil Moskvu, zveřejnil portrét pachatele

  9:47aktualizováno  14:45
Úterní vraždu ruského novináře Arkadije Babčenka v Kyjevě zorganizovala Moskva, která mu nemohla odpustit jeho názory. Prohlásil to ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman. Moskva zločin přičítá „atmosféře totálního bezpráví“, která podle ní na Ukrajině panuje. K rychlému objasnění vraždy vyzvaly Evropská unie, Británie a Německo.
Pravděpodobná podoba pachatele vraždy ruského novináře Arkadije Babčenka

Pravděpodobná podoba pachatele vraždy ruského novináře Arkadije Babčenka | foto: Ukrajinská policie/Vyacheslav Abroskin

„Jsem přesvědčen, že ruská totalitární mašinérie mu nemohla odpustit jeho čest a principiálnost,“ napsal podle ruského zpravodajského webu newsru.com na Facebook ukrajinský premiér a Babčenka označil za skutečného přítele Ukrajiny, který řekl světu pravdu o ruské agresi.

S podobným obviněním přišel i ministr zahraničí Pavlo Klimkin. „Ještě je brzy na to říci, kdo za tím stojí. Zkušenost z analogických případů nás však nutí přemýšlet o tom, že Rusko používá různé druhy taktiky k destabilizaci Ukrajiny. Především teroristické činy, podvratnou činnost a politické vraždy,“ uvedl Klimkin na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov obvinění odmítl. „V Kyjevě se včera (v úterý) stala další tragédie. Arkadij Babčenko byl zabit, zastřelen ve vchodu do vlastního domova, a předseda ukrajinské vlády hned prohlašuje, že to udělaly ruské tajné služby. Vyšetřování ještě nezačalo, ale teď určitě začne. Ta móda, kterou udávají autoři tohoto způsobu vedení mezinárodních záležitostí, je velice smutná,“ uvedl Lavrov. „Ale, jak vidíte, mnozí se jí chytají, zejména ti, kdo, jako naši ukrajinští sousedé, se těší naprosté beztrestnosti ze strany svých západních patronů,“ dodal.

Jeho úřad vraždu přičítá „atmosféře totální beztrestnosti“, která podle něj panuje na Ukrajině. „Úroveň fyzického násilí proti novinářům a počet jejich vražd v této zemi neustále roste,“ uvedlo ministerstvo. „Krvavé zločiny a totální beztrestnost se pro kyjevský režim staly rutinou,“ stojí v prohlášení ruské diplomacie, která po Kyjevě požaduje důkladné vyšetřování.

„Je to naprostý nesmysl. Vzniká dojem, že blouzní. Ať si to proberou mezi sebou,“ odmítl ředitel ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov tvrzení ukrajinských představitelů, že Babčenka zavraždili ruští agenti. Babčenkova vražda je podle Bortnikova stejně čirá provokace jako otrava Sergeje Skripala a jeho dcery.

Tři výstřely do zad

Arkadij Babčenko byl zavražděn v úterý před svým domem v Kyjevě. Neznámý pachatel ho třikrát střelil do zad, jednačtyřicetiletý žurnalista zemřel v sanitce cestou do nemocnice. Podle ukrajinských médií je hlavní vyšetřovací verzí pomsta za novinářskou činnost. 

Policie ve středu zveřejnila pravděpodobnou podobu pachatele. Podle portrétu je podezřelým muž s šedou bradkou, ve věku 40 až 45 let, vysoký 175 až 180 centimetrů. Měl na sobě baseballovou čapku, džínovou bundu a džíny.

K rychlému objasnění vraždy vyzvaly Evropská unie, Británie a Německo. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier během své návštěvy na Ukrajině útok na novináře ostře odsoudil a vyzval k úplnému objasnění zločinu. „Musíme vytvořit podmínky, které novinářům po celém světě umožní dělat svou práci bez ohrožení života.“ Šéf britské diplomacie Boris Johnson vyjádřil „zděšení nad vraždou dalšího věhlasného ruského novináře“. „Musíme bránit svobodu slova. Je důležité, aby se viníci zodpovídali před spravedlností,“ prohlásil.

Babčenkovu vraždu mezitím důrazně odsoudil i Kreml, jehož mluvčí Dmitrij Peskov zároveň poukázal na pronásledování novinářů na Ukrajině a vyzval k „opravdovému, nejen předstíranému vyšetřování“ zločinu. Šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková nabídla pomoc pozůstalým.

Odborník na armádu

Babčenko působil v Rusku jako novinář a spisovatel, zabýval se hodně armádou. Vydával časopis Iskusstvo vojny (Válečné umění) a byl údajně považován za špičku ve svém oboru. 

Podle dostupných informací působil jako válečný zpravodaj při rusko-gruzínském konfliktu v létě 2008.  Působil také jako válečný zpravodaj v Donbasu na východě Ukrajiny a podle listu Moskovskij komsomolec podporoval stanoviska ukrajinských úřadů ohledně konfliktu v Donbasu, anexe Krymu či sestřelení letu MH17. 

V Kyjevě zastřelili ruského opozičního novináře, loni se skrýval i v Praze

V roce 2012 byl Babčenko stíhán za výzvy k organizování nepovolených demonstrací. O čtyři roky později vzbudil v Rusku vlnu pobouření svým výrokem na adresu armádního souboru Alexandrovců, kteří zahynuli při letecké katastrofě nad Černým mořem. Jeho slova o tom, že si žádné slitování nezaslouží, vyvolala výzvy k dalšímu trestnímu stíhání a odebrání občanství.

Před výhrůžkami smrtí se Babčenko loni v únoru uchýlil do ciziny. Do července podle rozhlasové stanice Echo Moskvy pobýval v Praze, pak krátce v Izraeli. 

Babčenko je třetím novinářem, který v ukrajinském hlavním městě v posledních letech zahynul násilnou smrtí. V dubnu 2015 byl ve svém domě zabit proruský aktivista Oles Buzyna, v červenci 2016 v centru Kyjeva vybuchla nálož v automobilu s novinářem Pavlem Šeremetem, kritikem ruského a běloruského režimu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:49

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...