Zavražděného Izraelce oslavují jako hrdinu. Než zemřel, zachránil ženu

  • 238
Izraelce dojal příběh židovského osadníka Ariho Fulda, kterého o víkendu pobodal palestinský útočník. Vážně zraněný muž se totiž za svým vrahem ještě rozběhl a postřelil ho. Tím nejspíš zachránil život nedaleké ženě, na kterou se Palestinec řítil s nožem v ruce.

Útok se odehrál v neděli na Západním břehu Jordánu nedaleko osady Efrat. Záběry z bezpečnostních kamer podle listu The Times of Israel ukázaly, že pětačtyřicetiletý Fuld právě procházel kolem jednoho z obchodů, když jej sedmnáctiletý Khalil Jabarin bodl do zad. 

Izraelci se krev okamžitě rozlila po košili, i přesto se za Jabarinem vydal a několikrát po něm vystřelil. Kromě něj pak začal útočníka pronásledovat ještě jeden ozbrojený svědek. Fuld, který byl podle deníku The Jerusalem Post dříve v armádě a ovládal karate, nakonec zkolaboval a později v nemocnici zemřel.

Nejspíš však ještě před tím zachránil život Hile Peretzové, která pracuje v místní prodejně falafelu. Pro stanici Channel 10 uvedla, že Jabarin zaútočil krátce poté, co si u ní koupil jídlo. „Nevypadal podezřele, byl ještě dítě. Pak jsem ho viděla vytáhnout velký nůž lesknoucí se na slunci. Zničehonic ho vrazil Arimu Fuldovi do srdce,“ popsala nepřesně žena (útočník bodl Fulda do zad, nikoli do srdce). 

Pak se Jabarin rozběhl k ní. Peretzová říká, že začala utíkat a křičet „terorista“. „Byl přímo za mnou. Běžela jsem dolů po schodech, ale on skočil a pokusil se dostat přede mě. Ten muž, který byl zavražděn, mi opravdu zachránil život. Není to jen hrdina, on pro mě obětoval svůj život,“ dodala.

Záběry z bezpečnostní kamery:

Abbás Palestincův útok odmítl, Hamas ho oslavuje

Palestinec nyní leží v jeruzalémské nemocnici s lehkými zraněními. Útok chtěl původně provést o dva dny dříve v Hebronu, ale zalekl se množství policistů a vojáků na místě. Jeho rodiče pak v neděli údajně varovali izraelskou i palestinskou policii, že jejich syn utekl z domova a mohl by být nebezpečný. 

A ještě před činem ho dvakrát zastavila ochranka jednoho z obchodů, ale nebyl ozbrojený, a tak ho zase pustila. Jabarin si totiž nůž schoval na veřejných záchodcích. Dům jeho rodiny nyní stejně jako u podobných útoků v minulosti čeká demolice.

Osadníka původem ze Spojených států, který byl v Izraeli známým aktivistou a obhájcem židovského státu, Izraelci oslavují jako hrdinu a na jeho pohřeb přišly tisíce lidí. Útok odsoudili nejen izraelští politici, ale i palestinský prezident Mahmúd Abbás. Čin útočníka naopak vyzdvihla teroristická hnutí Hamas a Islámský džihád, která působí v Gaze.

Na Západním břehu Jordánu je více než stovka nelegálních židovských osad, které jsou domovem asi 600 tisíc izraelských Židů. Zatímco Palestinci i velká část světového společenství osady vidí jako překážku pro vznik samostatného palestinského státu, Izrael dal několikrát najevo, že se jich nevzdá.

Ari Fuld na archivní fotografii:

16.září 2018 v 12:54, příspěvek archivován: 18.září 2018 v 18:42

The Israeli killed today has been identified as father of four Ari Fuld, a well known right-wing hasbara activist. He had been a guest on i24NEWS. Newsroom here in shock. https://t.co/bNup5xCNip


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video