Pohled do kapitulní síně. Zde má být podle historických pramenů pohřben Záviš z Falkenštejna.

Pohled do kapitulní síně. Zde má být podle historických pramenů pohřben Záviš z Falkenštejna. | foto: Josef Vandělíkpro iDNES.cz

Archeologové našli místo, kde by mohl být pohřben poslední Rožmberk

  • 2
Archeologové zveřejnili výsledky první části průzkumu podzemí v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Vyšším Brodě. Kromě jedné známé podzemní prostory zaměřili pět dalších. Mohou v nich spočívat ostatky posledního Rožmberka Petra Voka či Záviše z Falkenštejna.

Výzkumníci zkoumali podzemní prostory pomocí radaru a takzvané termometrie. Touto metodou se zjišťují rozdíly v teplotě podlahy na různých místech kostela - nad dutinami je jiná než nad plným podložím.

Velké teplotní rozdíly naměřili zejména v presbytáři. (Nejteplejší místa se zobrazují jako tmavě hnědá, nejstudenější zeleně.)

Termometrické měření, zeleně se ukazují studené části, hnědě nejteplejší

"Průzkum na místě probíhal v březnu asi po dobu jednoho týdne. Doteď jsme jeho výsledky vyhodnocovali," říká Zuzana Thomová z Jihočeského Muzea v Českých Budějovicích.

Vědci si přizvali na pomoc pyrotechniky. "Zaměřili se na přítomnost výbušnin ze druhé světové války, kdy se v klášteře ve Vyšším Brodě shromažďovala umělecká díla z celé Evropy pro zamýšlené muzeum Adolfa Hitlera v Linci," vysvětlují archeologové.

Pyrotechnický průzkum

Výzkumníci dosud věděli pouze o jediné známé anomálii, jak podzemní prostory označují. Ta je v kapli sv. Benedikta. V severní části presbytáře pak průzkum odhalil místa, v nichž by podle dobových pramenů mohl spočívat Petr Vok z Rožmberka s manželkou Kateřinou.

V kapitulní síni vědci objevili prostor, ve kterém by mohl být pohřben Záviš z Falkenštejna. Tajemství další objevené prostory v křížové chodbě zatím zůstává skryto.

Radiogram ukazuje na zvýrazněné části podzemní dutinu

Radiogram ukazuje na zvýrazněné části podzemní dutinu

Na základě výsledků měření, stavebního vývoje kostela a písemných pramenů lze již nyní vytipovat místa pravděpodobných vrtů a dokumentaci průzkumnou minisondou.

K těm se archeologové chystají letos na podzim. "Přesný termín této fáze nemáme. Uvažovali jsme o září, ale protože Petr Vok zemřel v listopadu, bylo by to symbolické právě v listopadu," vysvětluje Thomová.

O nalezení rožmberské hrobky se lidé pokoušejí od osmnáctého století. Mnozí přitom věří legendám, že vymřelý šlechtický rod nebyl uložen v rakvích, ale v křeslech, a tak "panuje" v hrobce i po smrti - a že ti, kteří budou rušit jejich klid, brzy zemřou.

Východní část kostela. Právě zde by měla být pod podlahou legendami opředená Rožmberská hrobka.

"My ale jejich klid neporušíme. Do hrobky nevstoupíme, pouze tam dva centimetry širokým otvorem otvorem vsuneme minikameru. Bude to pro větší slávu rožmberské rodiny, tak nám to snad odpustí," dodává s úsměvem v hlase Thomová.

Cisterciácký klášterní kostel ve Vyšším Brodě založili ve 13. století Rožmberkové jako rodovou nekropoli. Rod vymřel v roce 1611.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video