Kamenné "brány" při pohledu ze shora. Zdroj: Google Maps | foto: iDNES.cz

Družice odhalily kamenné struktury u Medíny, pro vědce jsou záhadou

  • 45
Internetové mapy pomohly odhalit další pozůstatek z doby neolitu. Archeologové díky Google Earth objevili stovky záhadných kamenných staveb na lávových polích v Saúdské Arábii. Zdokumentovali tak okolo čtyř set kamenných zdí v regionu Harrat Chajbar.

Když v roce 2004 navštívil neurolog a zakladatel skupiny amatérských archeologů Abdullah Al-Saíd lávová pole Harrat Chajbar v Saúdské Arábii, nalezl kamenné zdi vysoké přibližně jeden metr. Tehdy neupoutaly jeho pozornost. Když se však o čtyři roky později na to samé místo vrátil, tentokrát přes obrazovku svého počítače, změnil názor. 

„Když jsem uviděl updatované obrázky z Google Earth, byl jsem naprosto okouzlen. Tu noc jsem neusnul,“ uvedl Al-Saíd pro The New York Times.

Objev odstartoval pátrání spojené s terénním výzkumem, o kterém Al-Saíd informoval i svého kolegu Davida Kennedyho z Oxfordské univerzity, který dlouhodobě studoval geoglyfy v sousedním Jordánsku. Ten začal brány  katalogizovat. 

Mnoho otázek, málo odpovědí

Zatím mají výzkumníci víc otázek než dopovědí. Nevědí, kdo téměř čtyři sta zdí postavil, jak přesně jsou staré, ani k čemu sloužily. Vědci jim dali přezdívku „brány“ - při pohledu shora připomínají brány na závory. Nepodobají se však žádným z předchozích objevů v tomto regionu. 

„Nevypadají jako pohřebiště pro ukládání těl, ani jako stavby, v nichž mohli žít lidé. Nepřipomínají ani pasti na zvířata. Nevím, k čemu sloužily,“ okomentoval objev Kennedy.

Brány v oblasti Harrat Chajbar jsou velmi různorodé. Liší se například velikostí - nejdelší je půl kilometru dlouhá, zatímco ta nejkratší měří pouhých dvanáct metrů. Většina jich je rozmístěná ve skupinách po dvou či více a rozestupy mezi nimi jsou různé. Zatímco některé jsou izolované desítky kilometrů od ostatních, jiné se téměř dotýkají. 

Možná nejstarší pozůstatek lidské činnosti v oblasti

„V současné chvíli je možné datovat tyto brány jenom přibližně. Jsou však nejstaršími z kamenných struktur vyskytujících se v oblasti od severní Sýrie po Jemen. Časté jsou především v lávových polích,“ sdělil Kennedy Newsweeku.

Podobnou kamennou strukturou v regionu jsou takzvaní „draci“. Jejich význam se však objasnit podařilo - sloužily jako pasti pro lov migrující zvěře. Dále se v oblasti vyskytují i kruhové struktury z kamenů. Draci jsou podle Kennedyho staří devět tisíc let a vědci předpokládají, že brány u Medíny musí být ještě starší.  

Harrat Chajbar - oblast, kde výzkumníci nalezli kamenné „brány“

Harrat Chajbar - oblast, kde výzkumníci nalezli kamenné „brány“

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video