Loď Aquarius přišla o registraci a už nevypluje. Údajně na nátlak Itálie

  • 578
Poslední nevládní loď ve Středomoří, nyní pod názvem Aquarius 2, která se podílí na záchraně uprchlíků, už nebude moci plout pod panamskou vlajkou. To znamená, že jakmile loď přistane, musí vlajku stáhnout a bez jiné znovu na novou misi nevyrazí. Podle provozovatelů plavidla se tak děje pod nátlakem Itálie.

„Toto oznámení odsuzuje stovky mužů, žen a dětí, kteří se zoufale snaží dosáhnout bezpečí, do vodního hrobu. Zasazuje vážnou ránu humanitární misi záchrany životů lodi Aquarius, posledního nevládního plavidla v centrálním Středomoří,“ reagovaly organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée, které loď používají.

Panama zbavila loď registrace pod „neskrývaným ekonomickým a politickým tlakem italské vlády“, dodaly obě neziskové organizace. Zároveň uvedly, že jsou tímto postupem šokovány. 

Provozovatelé plavidla zároveň apelovali na evropské vlády, „aby lodi Aquarius umožnily pokračovat v misi. Mají panamským úřadům potvrdit, že námitky italské vlády jsou nepodložené, anebo lodi okamžitě přidělit novou vlajku, pod níž by mohla opět plout. 

Panama odejmutí registrace odůvodnila tím, že loď „nerespektuje mezinárodní právní postupy“, které se týkají záchrany migrantů ve Středozemním moři. Na palubě plavidla se nyní podle dvojice neziskových organizací nachází 58 migrantů ze dvou lodí, které se potýkaly s problémy.

S novou skupinou migrantů vyzvednutých ze dvou lodí, které se potýkaly s problémy, chce Aquarius 2 zakotvit v Marseille. „Jsme na cestě do Marseille. (...) Oficiálně žádáme francouzské úřady, aby z humanitárních důvodů ve Francii povolily vylodění osob, které jsou na palubě. Je to jediná možnost,“ řekl provozní ředitel SOS Méditerranée Frédéric Penard

Loď Aquarius má na palubě další migranty, zakotvit však zatím nemůže

„Zatímco Panama odebrala vlajku nevládní lodi ‚Aquarius 2‘, která se tak znovu stává ‚lodí duchů‘, libyjská pobřežní stráž zachránila a vrátila do Libye přes dvě stě migrantů,“ napsal na Facebooku italský ministr vnitra Matteo Salvini, šéf protiimigrační strany Liga. 

Právě on v rámci nové vlády prosadil tvrdou linii vůči migraci. Salvini v neděli také popřel, že Italové na Panamu tlačili. Na sociálních sítích napsal, že ani neví, jaká je telefonní předvolba Panamy.

Loď Aquarius ve Středozemním moři operuje od února 2016. Poté, co nový italský kabinet uzavřel přístavy lodím neziskových organizací, se Aquarius ocitl v centru diplomatických roztržek ohledně toho, kde migranty vylodit. Nejprve plul pod vlajkou Gibraltaru, který mu tuto možnost letos v srpnu odňal. Pod panamskou vlajkou loď změnila jméno na Aquarius 2.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video