Francie (2021) | foto: Profimedia.cz

KOMENTÁŘ: Excesy západního antirasismu. Kam až může zajít situace ve Francii?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Francouzům zvolna dochází trpělivost. S migrací, která dávno překročila rozumnou míru, a antirasismem, který brání o této hrozbě vést veřejnou debatu. To je chvíle pro zoufalá gesta, píše ve svém komentáři pro MF DNES expert na mezinárodní vztahy a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák.

Francouzské armádě se přezdívá „velká mlčenlivá“. Z respektu k demokratické kontrole ozbrojených sil se totiž její vojáci nikdy nemají veřejně vyjadřovat k politice. Jelikož Francouzi nejsou Prušáci, i toto pravidlo zná různé výjimky a drobná porušení. I tak je ale daleko za čarou mlčenlivosti nedávno zveřejněný otevřený dopis asi tisícovky vojáků včetně dvacítky generálů. Prezidenta a vládu obviňují ze zanedbávání vnitřní bezpečnosti a z rozkladu společnosti.

Ačkoliv jsou signatáři již ve výslužbě, leckoho vyděsil závěrečný odstavec. Varují, že pokud vláda nic nepodnikne, budou muset zasáhnout jejich kolegové ve zbrani, což povede k občanské válce s tisíci mrtvými.

Z antirasismu vytvořily jeden z hlavních pilířů své progresivistické ideologie, která pod heslem odstraňování diskriminace omezuje svobodu projevu i myšlení, rozkládá západní společnosti a slouží zájmům velkokapitálu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue