Tony Blair byl ministerským předsedou Velké Británie v době invaze spojeneckých sil do Iráku.

Tony Blair byl ministerským předsedou Velké Británie v době invaze spojeneckých sil do Iráku. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Bushe mohl od vpádu do Iráku odradit jedině Blair, vzpomíná Annan

  • 47
Bývalý britský ministerský předseda Tony Blair byl jediný, kdo mohl změnit názor tehdejšího prezidenta USA George Bushe mladšího ohledně invaze do Iráku v roce 2003. V rozhovoru pro britský list The Times to uvedl bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan.

Invaze vedená Spojenými státy svrhla iráckého diktátora Saddám Husajna. Annan byl v té době generálním tajemníkem Organizace Spojených národů.

Listu The Times Annan řekl, že Blair mohl změnit Bushovo stanovisko "především kvůli jejich mimořádnému vztahu i vzhledem ke skutečnosti, že z velkých mocností byla Velká Británie jedinou, která se k němu připojila".

Blair mohl válku odvrátit, míní Kofi Annan.

Myšlenkou, co by se dělo, kdyby Blair nekývl Bushovi na spolupráci při invazi, se Annan, nositel Nobelovy ceny za mír, zabýval často. "Skutečně se domnívám, že Blair mohl válku zastavit," řekl prestižnímu britskému listu při příležitosti vydání své knihy Interventions: A Life in War and Peace.

Invaze do Iráku vyústila v osm let trvající konflikt, který stál život přes sto tisíc civilistů. Británii irácká válka rozdělila. Několik ministrů kvůli ní odstoupilo a dodnes je mezi veřejností živým tématem.

Nositel Nobelovy ceny míru, bývalý arcibiskup anglikánské církve v Jihoafrické republice Desmond Tutu, nedávno prohlásil, že Blair a George Bush mladší by za svou roli v invazi do Iráku měli stanout před Mezinárodním trestním soudem.

Zbraně hromadného ničení v Iráku našli devět let po válce

Konflikt byl rozpoután kvůli Saddámovým zbraním hromadného ničení, které ale dlouhá léta po dobytí Iráku nikdo nemohl najít. Objevila se různá svědectví, například příběh Iráčana, který si o zbraních hromadného ničení vymyslel příběh, aby zemi zbavil diktátora Saddáma Husajna. Premiér Blair byl obviňován z dezinformování veřejnosti i parlamentu.

V minulosti Saddámův režim zbraněmi hromadného ničení disponoval a použil je při pomstě na odbojných Kurdech i ve válce s Íránem. Nakonec byly zbytky zásob bojových látek (část jich Irák zničil po první válce v Zálivu) přesto objeveny ve dvou bunkrech asi 80 kilometrů od Bagdádu. Irák je dá zlikvidovat (více o nalezených zbraních hromadného ničení najdete zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video