Zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan během jednání v Damašku

Zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan během jednání v Damašku (10. dubna 2012) | foto: AP

Kofi Annan ke konci srpna opustí funkci vyslance OSN pro Sýrii

  • 11
Bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan oznámil, že opouští funkci zvláštního vyslance Spojených národů pro Sýrii. Annan nebyl spokojený s řešením krize a vzájemným obviňováním v OSN. Generální tajemník organizace Pan Ki-mun Annanovu dosavadní práci ocenil a hledá nástupce.

Annan, který bezvýsledně usiloval o zprostředkování příměří v zemi, se postu formálně vzdá 31. srpna. Ten den mu vyprší dosavadní mandát.

"Pan Annan informoval mě a generálního tajemníka Ligy arabských států pana Nabíla Arabího o svém záměru neobnovit svůj mandát, až vyprší 31. srpna 2012," uvedl Pan Ki-mun.

Asad musí zvolit

Buď teď nechá Sýrii rebelům, nebo pak rovnou al-Káidě

Jak dodal, jednají už s Arabím o možném Annanově nástupci, jehož snažení hluboce ocenil. Jako první zareagovala na toto oznámení Moskva, která vyjádřila nad Annanovým rozhodnutím politování.

Své rozhodnutí zdůvodnil Annan tím, že se mu nedostávalo dostatečné podpory. "Nedostalo se mi veškeré podpory, jakou si ta záležitost zasloužila. V rámci mezinárodního společenství vládnou rozdíly. To vše komplikovalo mé úkoly," citovala agentura AFP z Annanova prohlášení na narychlo svolané tiskové konferenci v Ženevě.

Podle USA je to vina Ruska a Číny

"Podporovali jsme jeho snažení," řekl ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin k působení Kofiho Annana. Ocenil zároveň rozhodnutí OSN a LAS najít Annanova nástupce pro tento "hrozně obtížný úkol".

USA připsaly vinu na Annanově odstoupení Rusku a Číně, konkrétně jejich systematickému odmítání podpořit návrhy rezolucí RB OSN na ukončení krize v Sýrii. Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že Annanovo odstoupení jasně ukazuje neschopnost Moskvy a Pekingu jednat v RB OSN i neochotu syrského prezidenta Bašára Asada ukončit masakry v zemi.

Syrská vláda vyjádřila nad Annanovým rozhodnutím politování. V prohlášení ministerstva zahraničí zároveň podle AFP obvinila "státy, které se snaží destabilizovat Sýrii" (v narážce na Západ, Turecko a země Perského zálivu), ze zmaření Annanovy mise.

Annanem nastavený plán příliš nevyšel

Annan je autorem šestibodového mírového plánu pro Sýrii z letošního jara. Plán, který vstoupil po údajném souhlasu obou stran v platnost 12. dubna, žádal především klid zbraní, což bylo dodrženo možná jen první den.

Požadoval také stažení těžkých zbraní ze syrských měst, propuštění vězněných oponentů režimu a předpokládal, že na příměří budou dohlížet pozorovatelé OSN. Ti byli do Sýrie vysláni, ale jejich mise byla měsíc před vypršením mandátu přerušena kvůli intenzivním bojům představujícím vysoké bezpečnostní riziko pro pozorovatele.

Jejich původní devadesátidenní mandát vypršel 21. července, v předvečer tohoto termínu Rada bezpečnosti OSN schválila jeho prodloužení o 30 dnů pro 300 neozbrojených pozorovatelů a asi 100 civilních členů mise. 25. července pak OSN odvolala ze Sýrie polovinu ze 300 svých pozorovatelů.

Jak uvedla agentura Reuters, Annan z funkce odchází i kvůli neustálému vzájemnému obviňování v OSN. Dodal dále, že očekává, že jeho nástupce bude pokračovat v plnění výše zmíněného šestibodového plánu. Měl by však, podle Annanových slov, vyzkoušet nějaký nový přístup.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video