Základní škola anglikánské církve v britském Eltonu.

Základní škola anglikánské církve v britském Eltonu. | foto: Profimedia.cz

Ať si kluci hrají s panenkami. Anglikánská církev bojuje proti předsudkům

  • 205
Anglikánská církev se rozhodla bojovat proti předsudkům na bezmála pěti tisícovkách svých škol ve Velké Británii. V nové směrnici uvádí, že učitelé by měli dát dětem co možná největší svobodu. Chlapcům je tedy nově dovoleno hrát si s hračkami pro dívky a naopak. Směrnice se však nelíbí konzervativní větvi církve.

Dokument anglikánské církve s názvem „Oceňme všechny děti boží“ uvádí, že studenti základních škol by měli mít možnost „svobodně vyjádřit, kým by chtěli být bez toho, aby je někdo odsuzoval“. „Jako příklad uveďme, že si jakékoli dítě může hrát s panenkami, sukýnkami pro baletky, hasičskou helmou nebo superhrdinským pláštěm. V dětství máme mít posvátnou možnost sebevyjádření,“ stojí dále v dokumentu.

Vydání směrnice podpořil nejvyšší představitel anglikánské církve cantenburský arcibiskup Justin Welby, píše server The New York Times. „Za každou cenu se musíme vyvarovat tomu, abychom sráželi důstojnost člověka kvůli stereotypům. Školy anglikánské církve představují společenství, kde je každý jednotlivec milován Bohem a podporován k tomu, aby poznal svoje vnitřní hodnoty,“ uvedl Welby v komentáři ke směrnici (kompletní směrnici v angličtině najdete ve formátu pdf zde).

Anglikánská církev

Anglikánská církev je přítomná v Anglii, Skotsku a Walesu a jedná se o státní církev v klasickém smyslu. V jejím čele stojí britský monarcha, který má titul Supreme Governor (nejvyšší panovník) nebo také Defensor Fidei (ochránce víry). Dále mají rozhodující vliv na dění v církvi dva arcibiskupové a biskupové 24 nejstarších biskupských sídel, kteří jsou zastoupeni ve Sněmovně lordů.

V církevních záležitostech církvi předsedá arcibiskup z Canterbury jakožto primas, kterému v anglikánském společenství přísluší také nejvyšší úcta. Anglikánská církev se skládá ze dvou církevních provincií, Canterbury a Yorku, které obsahují celkem 43 diecézí. V současnosti k ní patří asi 25 milionů věřících.

Anglikánská církev se sama považuje za účastnici jak reformační, tak katolické tradice. Velmi byla ovlivněna principy protestantské reformace a nepřijímá autoritu římského biskupa, tedy papeže. Zároveň má za to, že stojí v nepřerušené tradici apoštolské všeobecné církve. Praxí je církev bližší římskokatolické církvi než církvím protestantským. Církev od roku 1994 umožňuje kněžské svěcení žen, v roce 2014 její generální synod schválil i jejich biskupské svěcení.

Zdroj: Wikipedia

Anglikánská církev už v roce 2014 nastavila pravidla ve školách tak, aby zamezila šikanování homosexuálních studentů. Nové nařízení však ochranu rozšiřuje na všechny děti, jejichž chování může kantorům připadat odlišné.

Šikana a sebevražda

„Všechny druhy šikany včetně homofobie, bifobie a transfobie mají zhoubné následky a zvyšují riziko duševních poruch, deprese, sebepoškozování a v krajním případě i sebevraždy. Naše směrnice pomůže šířit křesťanskou lásku a radost bez jakýchkoli výjimek,“ vysvětlil Welby.

Rodiče ve Velké Británii mají mnoho možností, do jakého typu škol umístí své potomky. Od prestižních institucí, kde se za studia od prvních ročníků vybírají vysoké poplatky, až po státní. Školy sponzorované anglikánskou církví jsou oblíbené kvůli vysokému standardu výuky, stále více rodičů se však od nich odvrací právě kvůli diskriminaci menšin.

Nová směrnice by to mohla změnit. Ocenili ji také bojovníci za práva LGBT komunity. Nezisková organizace Stonewall označila krok církve za „jasný signál, že homofobie, bifobie a transfobie nesmí být ve společnosti tolerovány“.

Kritika z řad konzervativců

Ne všichni však s opatřením souhlasí. Proti se postavilo zejména konzervativní křídlo anglikánské církve. „Nová pravidla jsou nepříjemná, nemilující a chybí jim soucit. Všichni jsme proti šikaně, církev ale touto směrnicí prosazuje pravidla, která jdou proti našemu učení,“ myslí si ředitelka evangelické skupiny Christian Concern Andrea Minichiello Williamsová.

„Pomalu se dostáváme do bodu, kdy pokud nejste dostatečně opatrní a jen nepatrně se odchýlíte od těchto pravidel, budete potrestáni. Směrnice proti šikaně je zaměřena proti lidem, kteří vyčnívají z řady. Z lidí, kteří tuto směrnici vymysleli, se stali ti, kteří šikanují,“ sdělila bulvárnímu serveru The Daily Mail.

Arcibiskup Welby prosazuje boj se šikanou uvnitř církve od svého zvolení v roce 2012. Už o deset let dříve anglikánská církev začala praktikovat kněžské svěcení žen. Welby v roce svého zvolení bojoval i za biskupské svěcení pro ženy. V prvním kole však neprošlo, ženy se ho dočkaly až o dva roky později. Církev je rovněž poměrně tolerantní k homosexuálnímu partnerství a transgender lidem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video