Londýňané během evakuace z domů s nebezpečně hořlavým obložením (23. 6. 2017)

Londýňané během evakuace z domů s nebezpečně hořlavým obložením (23. 6. 2017) | foto: AP

V Anglii prověřují bezpečnost 600 výškových budov, nevyhovělo zatím šedesát

  • 23
Protipožárním testům v Anglii dosud nevyhovělo 60 výškových budov v 25 samosprávných oblastech. Oznámila to v neděli britská vláda, která prověřuje bezpečnost zhruba 600 věžáků v celé Anglii po tragickém požáru 24podlažního bytového domu Grenfell Tower v západní části Londýna.

Testy se provádějí po požáru ze 14. června s nejméně 79 oběťmi na životech. Hořet podle vyšetřovatelů začalo od lednice a za rychlé rozšíření plamenů mohl nekvalitní izolační obklad budovy.

V pátek a sobotu úřady na severu Londýna preventivně evakuovaly zhruba 4 tisíce lidí z pěti výškových domů, u nichž bylo zjištěno stejné hořlavé obložení jako u Grenfell Tower. Nevyhovující tepelná izolace má být z domů odstraněna.

Obecní rada Camdenu sdělila, že pro evakuované zatím zajistila 270 hotelových pokojů. Kromě toho byla pro příjem těchto lidí vytvořena dvě nouzová střediska. „Nabádáme tyto obyvatele, aby, pokud mohou, pobývali u přátel nebo příbuzných. U koho to nebude možné, zajistíme ubytování,“ citoval sdělení radnice zpravodajský web BBC.

Starostka londýnského Camdenu Georgia Gouldová později uvedla, že opravy budou trvat až čtyři týdny. Z domů bude sundána nevyhovující tepelná izolace, která přispěla k rychlému šíření požáru, místo aby oheň zastavila. Obavy jsou ale kromě toho spojené i s izolací plynového potrubí vedeného do bytů a s protipožárními dveřmi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video