VIDEO: Pořádkové síly na dav v Londýně nestačily, nechaly se zahnat na útěk

  • 963
Výtržníci v části Londýna zaútočili na policisty cihlami a lahvemi. Stalo se tak poté, co se strážci pořádku pokusili rozpustit nelegální večírek. Údajně se jednalo o členy místních gangů. Zraněno bylo sedm policistů. Na místo musely být povolány další zásahové jednotky. Dav se podařilo rozehnat až zhruba po třech hodinách.

Incident vypukl zhruba kolem desáté hodiny večer. „Policisté byli na místo povoláni kvůli velkému množství shromážděných lidí, hluku a násilí,“ uvedl zástupce komisaře metropolitní policie Laurence Taylor. Podotkl také, že podobné akce jsou nelegální i proto, že momentálně ohrožují zdraví občanů. Úřady kvůli koronaviru omezují shromažďování v tak velkém rozsahu.

Na záběrech svědků jsou vidět policisté s ochrannými štíty, jak křičí „držte se zpátky“, zatímco se snaží rozehnat dav. Když po nich lidé začnou házet lahve, dávají se na ústup.

Vyšetřovatelé ze Scotland Yardu uvedli, že se strážci zákona snažili přimět dav k opuštění prostoru a po násilné odezvě se potřebovali znovu přeskupit. 

Na pomoc krátce nato přijela zásahová jednotka s těžkooděnci. Ti podle výpovědí svědků narazili na ještě větší odpor výtržníků. Na místě nakonec zasahovaly dvě stovky policistů. Dav se přesto podařilo rozehnat až kolem jedné hodiny po půlnoci.

Taylor označil násilí proti policistům za nepřijatelné. „Nebudeme ho tolerovat v žádné formě. Zásah těžkooděnců je jasná odpověď a zpráva, že každý podobný incident zastavíme a potrestáme,“ dodal.

Server Independent podotýká, že dav tvořili převážně mladí lidé. Násilnosti mají údajně na svědomí členové západních a jižních gangů, které v Londýně operují. Za posledních několik týdnů se také nejedná o první případ. Nelegální shromáždění rozháněli policisté již na dalších místech hlavního města.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video