Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Úspěšná podnikatelka odkázala svému rodnému městu 41 milionů liber

  • 5
Dar ve výši více než 41 milionů liber (přes 1,2 miliardy Kč) obdrželo městečko Fleetwood, ve kterém na západním pobřeží Anglie žije asi 25 000 obyvatel. Peníze obci zanechala úspěšná podnikatelka a místní rodačka Doreen Lofthouseová, která nedávno zemřela, informoval zpravodajský web BBC. Zástupkyně městské samosprávy označila dar za neuvěřitelně štědrý.

Lofthouseová se podílela na úspěchu bonbónů Fisherman’s Friend, které v roce 1865 poprvé vyrobil místní lékař James Lofthouse. Žena, které se později začalo přezdívat „matka Fleetwoodu“, si vzala jednoho z jeho potomků a podílela se na globální popularizaci jeho výrobku. 

Současný tvar bonbónů z mentolu a eukalyptu, kterých se podle firmy ročně vyrobí miliardy, je založen na knoflících z jistých šatů paní Lofthouseové. Ta umřela letos v březnu ve věku 91 let.

Ona a její rodina od 90. let minulého století darovaly miliony liber na různé veřejné projekty v hrabství Lancashire, kde se městečko nachází. V roce 1994 založili nadaci určenou pro financování rozvoje Fleetwoodu, které bylo po smrti Lofthouseové odkázáno 41,4 milionu liber.

„Je to neuvěřitelné množství peněz,“ řekla BBC místopředsedkyně obecního zastupitelstva Mary Stirzakerová. Lofthouseovou přitom označila za „úžasnou ženu“ a uvedla, že Fleetwood je ohromen její velkorysostí. „Doufáme, že nadace s námi bude spolupracovat na nalezení projektů, které budou pro město přínosem do dalších let,“ dodala Stirzakerová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Fleetwood, BBC, Anglie

Video