Projev německé kancléřky Angely Merkelové ve Spolkovém sněmu (28. června 2018)

Projev německé kancléřky Angely Merkelové ve Spolkovém sněmu (28. června 2018) | foto: AP

Merkelovou podporuje nejméně lidí za dobu její vlády, ukázal průzkum

  • 159
Německou kancléřku Angelu Merkelovou podporuje nejméně lidí za 13 let, co stojí v čele spolkové vlády. Podle průzkumu agentury Kantar pro týdeník Der Spiegel by nyní Merkelové svěřilo důležitou politickou funkci 51 procent dotázaných. Kancléřka nicméně v pořadí oblíbenosti německých politiků obsadila druhou příčku.

Šéf AfD: Merkelová padne

Dohoda o zpřísnění azylové politiky podle šéfa strany AfD Alexandera Gaulanda není k ničemu. Proti protiimigrační AfD, jejíž sjezd se tento víkend koná v bavorském Augsburgu, protestuje několik tisíc lidí. Bavorsko čekají volby do zemského sněmu a politici CSU se obávají, že jí AfD přetáhne voliče. "Merkelová padne, bez ohledu na to, jak dlouho bude ještě veslovat rukama," tvrdil na sjezdu Gauland.

Ještě letos v březnu Merkelovou z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která je v úřadu od listopadu 2005, na významném politickém postu chtělo vidět 60 procent respondentů.

V nejnovější anketě je před premiérkou jen prezident Frank-Walter Steinmeier, kterého chce ve vrcholné politice 71 procent lidí; v březnu to bylo 78 procent.

Der Spiegel uvádí, že v oblíbenosti si pohoršili všichni politici zařazení do průzkumu. Například ministr vnitra Horst Seehofer z Křesťanskosociální unie (CSU), sesterské strany CDU, oproti březnovému průzkumu klesl o sedm procentních bodů na 39 procent. Seehofer vede s kancléřkou spory ohledně německé azylové politiky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue