Merkelová navštívila poprvé Osvětim. Cítím hlubokou hanbu, řekla

  • 47
Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek přicestovala do Osvětimi, aby poprvé ve své funkci navštívila bývalý koncentrační tábor. Na místě, které se stalo jedním ze symbolů masového vyvražďování Židů za druhé světové války, vyjádřila pocit hluboké hanby nad zvěrstvy spáchanými nacisty v táboře smrti.

„Tváří v tvář zločinům, které překračují hranice všeho myslitelného, musí člověk před tou hrůzou vlastně umlknout. Přesto však mlčení nesmí být jedinou odpovědí. Povinností Německa je udržovat připomínky na tehdejší zločiny,“ prohlásila podle agentury DPA Merkelová.

Kancléřka přitom zdůraznila, že je důležité jasně říci, že v té době byli pachateli Němci. „Odpovědnost za tehdejší činy je neoddělitelně spojená s Německem, byly pevnou součástí národní identity,“ prohlásila šéfka německé vlády.

Merkelová nejprve zavítala do bývalého základního tábora Auschwitz I, přičemž se mimo jiné podívala na plynovou komoru a krematorium a prošla nechvalně proslulou bránou s nápisem „Arbeit macht frei“ (práce osvobozuje). Minutou ticha také uctila památku obětí u takzvané černé zdi tábora, kde byly zastřeleny tisíce vězňů.

Poté kancléřka s premiérem polským premiérem Mateuszem Morawieckým přešla do nedalekého druhého tábora Auschwitz II, neboli Auschwitz-Birkenau, který patřil k největším nacistickým vyhlazovacím táborům. Toto místo je všeobecně považováno za symbol holokaustu - nacistické politiky systematického, státem provozovaného pronásledování a hromadného vyvražďování, především osob židovské národnosti.

Merkelová u příležitosti návštěvy věnovala jménem německé vlády provozovatelům osvětimského památníku 60 milionů eur (1,5 miliardy korun), které jsou určené na jeho provoz, údržbu a nezbytné opravy.

Merkelová je v Osvětimi poprvé od chvíle, kdy v roce 2005 stanula v čele vlády. Německou kancléřku pozvala Nadace Auschwitz-Birkenau, za jejímž vznikem stál někdejší polský ministr zahraničí Wladyslaw Bartoszewski, sám bývalý vězeň koncentračního tábora. Nadace si letos připomíná desáté výročí svého založení.

Německá média spekulují, že její první návštěva koncentračního tábora může souviset s tím, že není jasné, jak dlouho ještě ve své současné pozici zůstane.

Kancléřka byla během let u moci už pětkrát v jeruzalémském památníku holokaustu Jad Vašem a je nositelkou vyznamenání udělovaných řadou židovských organizací. V roce 2009 doprovodila tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamu na jeho cestě do bývalého koncentračního tábora v Buchenwaldu.

Před Merkelovou Osvětim navštívil v roce 1977 Helmut Schmidt a pak v letech 1989 a 1995 Helmut Kohl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video