Německo se loučí s kancléřkou. Na trh se chystají marcipánové Merkelové

  • 77
Angela Merkelová odchází po šestnácti letech z úřadu německé kancléřky. Jeden tradiční německý výrobce marcipánových pochoutek je ale na tento krok už připraven a tak se snaží hořkou realitu jejím příznivcům trochu osladit. Na trh tak přichází se suvenýrem v podobě marcipánové podobizny kancléřky.

Rodinná firma Odenwälder Marzipankonditorei GmbH z Weilbachu v Dolních Frankách se výrobě marcipánových pochoutek věnuje už čtyřicet let, a přestože její masovou produkci zajišťuje automatizace, její zaměstnanci dodnes část výroby uskutečňují ruční prací.

„Marcipánová kancléřka je suvenýr buď pro její fanoušky, anebo odpůrce. Angela Merkelová nyní opouští svůj úřad a my teď doufáme, že ať jedni, nebo druzí si její zmenšeninu vystaví doma,“ říká zástupce firmy Thomas Zuber.

„Vyrobili jsme je tak, aby vydržely nejméně další dva roky, takže kdo bude chtít její mandát o tuto dobu prodloužit, klidně může,“ směje se.

Mutti vrací úder. Merkelová naskočila do kampaně, snaží se odvrátit debakl

Dodal, že dosluhující kancléřka má pro marcipánové portfolio firmy velký význam.

„Vyrobíme celkem asi pět set kousků,“ dodává Zuber. Hlavička se bude odlévat do speciálních formiček, které si továrna nechala zhotovit.

Rodinná firma přišla s nápadem netradičního suvenýru asi před dvěma měsíci. Jeho výrobě se nyní věnuje osm jejích zaměstnanců. Zkompletovat první kusy jim potrvá dva dny, fází výroby marcipánového suvenýru je celkem osm.

Závody o post německého kancléře jsou u našich sousedů v plném proudu. Volby se budou konat v neděli 26. září a největšími favority v boji o kancléřský úřad jsou demokratický kandidát Olaf Scholf, konzervativec Armin Laschet a Annalena Baerbocková ze strany Zelených.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video