Náš svět se hroutí, tuší Merkelová a studuje dávné apokalypsy

  12:21aktualizováno  18. června 11:45
Chmurné nálady ovládly duši Angely Merkelové. Německá kancléřka tuší, že poválečné uspořádání světa pomalu končí, přesto zůstává podivně apatická. Poučení hledá v četbě historických knih, píše časopis Spiegel s odkazem na dobře informované zdroje.
Angela Merkelová a Donald Trump na summitu G7 v Kanadě (8. června 2018)

Angela Merkelová a Donald Trump na summitu G7 v Kanadě (8. června 2018) | foto: Profimedia.cz

Angele Merkelové se ten den zatřpytily v očích slzy, vzpomíná v knize „The World As It Is“ bývalý bezpečnostní poradce Baracka Obamy Ben Rhodes na poslední návštěvu svého šéfa v Berlíně.

Bylo devět dní po volebním triumfu Donalda Trumpa a kancléřka Obamovi sdělila, že bude opět kandidovat. Kvůli Trumpovi. Někdo se musí postavit na obranu liberální demokracie. „Je úplně sama,“ prohlásil tehdy ke svému poradci odcházející šéf Bílého domu.

Také list Spiegel s odkazem na zdroje z kancléřství uvádí, že kdyby prezidentské volby vyhrála Hillary Clintonová, Merkelová už by do dalšího volebního klání nešla. Ostatně německá média si na začátku kampaně všímala, že působí unaveně. Nakonec ovšem volby opět vyhrála a po šesti měsících nečekaně složitých jednání sestavila vládu.

Problémy, kam se podíváš

Z jejího pohledu se svět od rozloučení s Obamou nepochybně posunul k horšímu. Trump se ke svým evropským spojencům chová spíše jako k nepříteli. I přes úpěnlivé prosby Merkelové a Emmanuela Macrona vycouval z jaderné dohody s Íránem a uvalil cla na dovoz evropského hliníku a oceli, což evropští lídři vnímali jako otevřenou urážku. 

Evropská unie navíc prochází hlubokou krizí. Británie odchází. Vlády v Itálii se chopili nevypočitatelní populisté, kteří voličům naslibovali hory doly a dalším zadlužováním ohrožují projekt společné evropské měny. Putinův obdivovatel Viktor Orbán si upevnil moc nad Maďarskem a nachází spojence ve Varšavě, Vídni, Mnichově, Lublani i Římě.

Rusko přestálo nejhorší ekonomickou krizi a nyní na fotbalovém šampionátu ukazuje světu svoji přívětivou tvář. Čína dokázala, že ekonomické prosperity a postavení světové velmoci lze dosáhnout i bez demokracie a za pomocí moderních technologií buduje Velkého bratra, o kterém se Orwellovi ani nesnilo. 

„Vítejte do roku 2018, kdy si připomínáme sto let od první světové války a noříme se do nostalgických vzpomínek na půl století staré rebelie roku 1968. Ale náš současný mezinárodní pořádek se rozpadá,“ píše v komentáři pro The New York Times Sylvie Kauffmannová.

Vzpomínky na třicetiletou válku

Také Angela Merkelová se v posledních měsících podle Spiegelu čím dál častěji obrací do historie. Zdroje listu uvádějí, že s diplomaty i spolustraníky několikrát hovořila o Augšpurském míru z roku 1555, který v Německu ukončil první fázi krvavého konfliktu mezi katolíky a luterány.

Křehký mír vydržel třiašedesát let. Jenže v roce 1618, tedy přesně před čtyřmi sty lety, vypukl konflikt, který Evropa do té doby nezažila. Třicetiletá válka po sobě zanechala miliony mrtvých a totálně zdevastovaný kontinent. Značné části Německa, Itálie a Čech proměnila ve vyrabovanou a vylidněnou pustinu.

8. června 2018

Augšpurský mír Merkelové připomíná, jak je poválečné uspořádání světa křehké a jak snadno může naši civilizaci se všemi jejími aliancemi a smlouvami smést nečekaná válečná pohroma, píše redaktor Spiegelu René Pfister, který Merkelovou doprovázel na jejích nedávných cestách do Číny a USA. „Následující dekády ukážou, nakolik jsme se poučili z historie,“ prohlásila nedávno kancléřka po obědě s Trumpem. 

Podobně hovořila i v lednu v Davosu, kde připomínala sto let do konce první světové války. „Byla to určující katastrofa 20. století. Další následovaly. Tehdejší politici jako náměsíčníci nakráčeli do příšerné situace. Dnes, kdy je na světě méně a méně pamětníků druhé světové války se musíme ptát, jestli jsme se z historie skutečně poučili,“ prohlásila.

Podle některých novinářů byla ostatně za jejím otevřením hranic uprchlíkům v roce 2015  snaha odčinit nacistická zvěrstva za druhé světové války. Merkelová na svém vstřícném přístupu trvala, i když přišla o podstatnou část voličů. A nyní se kvůli zbytkům své imigrační politiky pustila do ostrého sporu s ministrem vnitra Horstem Seehoferem a média otevřeně píší o nejhorší krizi ve vztazích mezi její CDU a bavorskou CSU.

Staré dobré časy se nevrátí

Merkelovou podle Pfistera rozhodně nelze obvinit z toho, že by trpěla přehnaným optimismem. Zatímco řada německých politiků věřila, že Trump se po nástupu do funkce zklidní, kancléřka od začátku tušila, že hodlá splnit všechny své předvolební sliby - bez ohledu na to, jak jsou šílené.

Její výhled do budoucnosti je nepochybně chmurný a pro Pfistera je proto o to spíš nepochopitelné, že v této situaci zůstává poměrně apatická. Od chvíle, kdy Trump začal Němce plísnit za malé příspěvky na obranu, už se několikrát nechala slyšet, že Evropa musí převzít svůj osud do vlastních rukou. Ale zatím to nevypadá, že by to myslela příliš vážně.

Emmanuela Macrona sice nedávno plácala po zádech jako spasitele jednotné Evropy, ale zároveň jí celých devět měsíců trvalo, než velice vágně zareagovala na jeho vizionářský projev z loňského září, v němž nastínil svoji představu reforem EU - a to i za cenu vytvoření dvourychlostní Evropy (psali jsme zde: Pomalí by v EU neměli zdržovat rychlé, prohlásil Macron).

10. května 2018

Merkelová se během dvanácti let v čele Německa osvědčila jako trpělivá a pragmatická vyjednavačka, která i v těch nejvypjatějších chvílích dokáže zprostředkovat kompromis. Nikdy však nebyla velkou rétorkou, která by dokázala nadchnout davy pro svoji vizi. Ale podle Pfistera by právě to možná nyní Evropa potřebovala. 

Sylvie Kauffmannová si myslí, že Trump Evropanům otevřel oči, když jim dal jasně najevo, že Amerika už na ně nebude brát ohledy. A tak to zůstane i v budoucnu, až Trump v Bílém domě nebude. „Evropští lídři by se chtěli vrátit do starých dobrých časů, kdy se USA o všechno postaraly. Tehdy byli v bezpečí. Ale to se nestane,“ cituje francouzského europoslance  Arnauda Danjeana.

Evropa tak podle Kauffmannové nemá jinou možnost, než se postavit na vlastní nohy. „Německo a Francie by se nyní opět měly ujmout vedení, stejně jako to udělaly krátce po druhé světové válce,“ vzkázala do Berlína šéfkomentátorka francouzského deníku Le Monde.

14. března 2018

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

V Choťánkách na Nymbursku hořel rodinný dům, hasiči museli vynést tlakové lahve

29. března 2024  12:03

Škodu 1,5 milionu korun způsobil ve čtvrtek požár rodinného domu v Choťánkách na Nymbursku....

Londýn rájem kriminálníků a islamistů. Konzervativci šokovali podivným videem

29. března 2024  12:01

Britská Konzervativní strana v rámci předvolební kampaně vytasila těžký kalibr. V krátkém klipu...

Korespondenční hlas by volič mohl „přebít“ osobně u urny, navrhují politici

29. března 2024  11:28

Více než 63 hodin čistého času strávili poslanci v lednu bitvou o možnost korespondenční volby pro...

Na moskevském letišti auto poškodilo obří airbus. Oprava bude drahá a složitá

29. března 2024  11:11

Na moskevském letišti Domodědovo narazilo technické vozidlo do největšího osobního letadla Airbus...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...