Nenafukujme hrozbu migrace a vyřešme zločinnost, řekl Kiska v projevu

  • 159
Slovenský prezident Andrej Kiska přednášel v parlamentu zprávu o stavu země. Kritizoval poměry na Slovensku. Křivdy a nespravedlnosti i neochota hnát mocné ke zodpovědnosti podle něj vysvětlují hněv, který mnozí lidé pociťují. Poslanci extrémní strany LSNS Mariana Kotleby během projevu vytáhli nápis vlastizrádce.

Poslanci krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) na začátku Kiskova projevu poskládali z archů papíru s jednotlivými písmeny slovo „vlastizrádce“. Slovenští poslanci podle jednacího řádu nesmějí v jednacím sále sněmovny používat například plakáty a podobné pomůcky. 

Šéf sněmovny Andrej Danko kvůli incidentu schůzi na několika minut přerušil a poslance LSNS vykázal z jednacího sálu Národní rady. Kiska po krátké přestávce pokračoval v projevu.

Podle médií se přitom předpokládalo, že se Kiskovo vystoupení pokusí sabotovat Fico, s nímž má prezident dlouhodobě vyostřené vztahy. To se projevilo i během krize po vraždě Jána Kuciaka. Fico nakonec pod tlakem veřejnosti rezignoval (psali jsme zde: Fico se smíchem podal demisi. Kiska sestavením vlády pověřil Pellegriniho).

Slovenské politiky mají v hrsti gauneři

Ve zprávě o stavu země prezident upozornil na pochybení při vyšetřování vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Zmínil i protesty proti předchozí vládě premiéra Roberta Fica jako reakci na zmiňovanou vraždu a jako projev nespokojenosti se stavem země. 

„Gauneři prosperující z kontaktů na veřejnou moc jsou produktem světa, který vrcholní političtí představitelé léta nechali růst a roztahovat se po Slovensku. Světa, z něhož profitovali a opírali o něj vlastní moc. Až se vymknul kontrole a nyní je drží v hrsti,“ uvedl Kiska.

Dodal, že nedůvěra k politikům vytvořila kontext, v němž si nemalá část veřejnosti myslí, že bez tlaku nebude stát schopen a ochoten pravdivě vyšetřit popravu dvou mladých lidí. „Smrt Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové pravděpodobně byla tragickým zhmotněním důsledků tolerování zločinného chování,“ řekl slovenský prezident.

Kiska také vybídl ministerstvo vnitra, aby zveřejnilo hodnocení průběhu vyšetřování Kuciakovy vraždy, na jehož začátku podle informací slovenské prokuratury došlo k pochybení vyšetřovatele. Za amatérský prezident označil postup slovenské policie v souvislosti s její původní snahou získat při vyšetřování Kuciakovy vraždy informace z mobilního telefonu české novinářky Pavly Holcové, která spolupracovala s Kuciakem na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku.

Kiska také řekl, že by mohl podobně jako v minulosti znovu hovořit o špatném vzdělávacím systému, nekvalitní zdravotní péči či neschopnosti státu pomoci početné romské menšině. Podle něj se politická soutěž rozpadá na sérii malicherných sporů a nejvíce diskutovanou politikou koalice není plnění vládního programu, ale sociální balíčky. Doplnil, že úkolem politiků je zabránit rozkladu společnosti kvůli nedůvěře veřejnosti ve stát a ve schopnost politiků řešit problémy.

„Je čas přestat odpoutávat pozornost nafouklými hrozbami, jako jsou například migranti a místo toho se věnovat organizovanému zločinu a extremismu,“ řekl slovenský prezident. Dodal, že místo drobné korupce by se elitní policejní jednotky měly věnovat závažnější kriminalitě takzvaných bílých límečků.

Příští rok Kiska už kandidovat nebude

Denník N ve středu napsal, že předseda strany Směr-SD prosazoval, aby poslanci koaličních stran během Kiskova projevu odešli ze sálu. Koaliční partněři Směru-SD to však odmítli a i poslanci nejsilnější strany ve slovenském parlamentu dávají najevo, že si Kiskova slova vyslechnou.

Loni Kiska při projevu v Národní radě upozornil na neřešení palčivých kauz a na špatný stav ve zdravotnictví a školství. Nepřímo také kritizoval tehdejšího ministra vnitra Roberta Kaliňáka, jehož také po vraždě Kuciaka přiměly k odchodu protesty veřejnosti a tlak nejmenší vládní strany Most-Híd.

Po demisi Fica tříčlenná koalice vytvořila novou vládu v čele s místopředsedou Ficovy strany Směr-sociální demokracie Peterem Pellegrinim. V novém kabinetu zůstala většina ministrů předchozí vlády.

Kiska v květnu oznámil, že příští rok už nebude usilovat o znovuzvolení hlavou státu na další pětileté období. Naznačil ale, že se z veřejného života nestáhne a že chce spojit ty osoby, které hodlají vládnout slušně a zodpovědně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video