Slovenský exprezident Andrej Kiska na tiskové konferenci (1. března 2020) | foto: ČTK

Slovenský exprezident Kiska končí v politice. Moje tělo si vybralo daň, řekl

  • 71
Bývalý prezident a zakladatel vládní strany Andrej Kiska na svém facebookovém profilu oznámil, že na dalším sjezdu již nebude kandidovat na předsedu. Jako důvod odchodu z aktivní politiky uvedl zdravotní problémy, se kterými se potýká.

„Moje zdraví mi nedovoluje zůstat v politice. Minulý rok operované srdce se občas bezdůvodně silně rozbuší a uklidním ho jenom léky. Arytmie se někdy nepodaří odstranit ani opakovanými zákroky,“ napsal na svůj profil na Facebooku.

Kiska uvedl, že ho v pondělí čeká operace plotýnky, které se s lékaři snažili všemi možnými způsoby vyhnout. Jeho zdravotní problémy přičítá stovkám tisíc kilometrů, které najezdil za poslední roky po Slovensku. 

Andrej Kiska napsal, že je rád, jak daleko se strana pod jeho vedením dostala. „Nikdo není nenahraditelný, podstatné je stát za svými hodnotami,“ tvrdí. O budoucnost strany, která je úplným nováčkem na slovenské politické scéně, se však nebojí.

„Naše ministryně i našich 12 poslanců pracují na tom, aby Slovensko bylo slušnější zemí, kde platí spravedlnost pro každého stejně, kde nevládne korupce a ‚našinci‘. (Bývalého premiéra Roberta) Fica jsme definitivně porazili, nemá šanci se vrátit. To ale nestačí, Slovensko musí jít vpřed,“ vzkázal bývalý prezident.

Kiska se za svůj mandát mnohokrát střetl i s populistickým ministerským předsedou Ficem, jehož politický pád začal po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Vlna pobouření si vynutila Ficovu rezignaci z funkce šéfa vlády. 

Parlamentní volby v poslední únorový den ukončily nadvládu Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která tak po čtyřech vítězstvích v řadě odešla do opozice.

Kiska už v březnu oznámil, že se vzdává mandátu poslance, kterým byl zvolen v únorových volbách. Zdůvodnil to rovněž zdravotními komplikacemi, kvůli kterým se neúčastnil ani posledních jednání o vytvoření vládní čtyřkoalice.

Exprezident Kiska představil novou stranu, pojmenoval ji Za lidi:

17. června 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video