Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další drama na Slovensku. Kiska odmítl jmenovat vládu, vadí mu mladý Ráž

  11:43aktualizováno  15:51
Andrej Kiska odmítl jmenovat vládu navrženou designovaným premiérem Peterem Pellegrinim. Podle slovenského prezidenta není zárukou nezávislého vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka. Naznačil, že problém představuje Jozef Ráž mladší, který byl kandidátem na ministra vnitra. Prezident se rovněž setkal s vůdci masových demonstrací.

„Dnes jsem se setkal s Petrem Pellegrinim, kterého jsem minulý týden pověřil sestavením nové vlády. Oznámil jsem mu, že ve složení, které mi včera navrhl, vládu nejmenuji,“ oznámil chvíli před polednem prezident před novináři. Pellegriniho podle svých slov požádal, aby do pátku přišel s novým návrhem.

„Chci panu Pellegrinimu poděkovat za věcný přístup k úkolu, před kterým stojí. Je to vítaná změna,“ rýpl si Kiska do končícího premiéra Roberta Fica, s nímž má dlouhodobě napjaté vztahy.

Pellegrini má podle Kisky velmi náročný úkol. „Musí přesvědčit, že nová vláda přinese změny, které všichni očekáváme. Musí vytvořit stabilní vládu, jejíž obsazení - především osoba ministra vnitra či ministryně vnitra - dokáže uspokojit napjatou atmosféru ve společnosti. Vládu, která by měla být schopná přesvědčit veřejnost, že zabezpečí nezávislé a nestranné vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, ale také podezření na působení organizovaného zločinu, o kterém psal zavražděný investigativní novinář,“ dodal podle hnonline.sk Kiska.

Kamarádi z motorek

Návrh nové vlády v pondělí představil Robert Fico. V patnáctičlenném kabinetu se změny měly dotknout pěti postů, nejvíce změn se týkalo ministrů za Ficovu stranu stranu Směr-SD. Místo Roberta Kaliňáka měl ve funkci ministra vnitra usednout Jozef Ráž mladší, syn zpěváka skupiny Elán (podrobnosti v článku Slováci sestavují novou vládu).

Slovenská média v pondělí informovala, že Jozef Ráž mladší je sice nestraník, se zkompromitovaným ministrem Kaliňákem se však zná - před sedmi lety se například zúčastnil oslav jeho 40. narozenin. Ráž uvedl, že Kaliňáka zná z motorkářských kruhů. „Známe se z motorek, s Robertem Kaliňákem jsem nikdy nepracoval ani nepodnikal,“ řekl Ráž Denníku N.

„Poslední, co dnes potřebujeme, jsou další nekonečné diskuse a podezření, kdo s kým byl na motorkách a oslavách narozenin nebo další spekulace o personálních propojeních,“ prohlásil v úterý Kiska na adresu osmatřicetiletého Ráže, který působí na ministerstvu zdravotnictví a s manželkou provozuje v Bratislavě hotel či rockový klub.

Vražda novináře Jána Kuciaka

Ráž mladší v první reakci uvedl, že rozhodnutí prezidenta respektuje. Opozice vystoupení prezidenta přivítala. „Mohl sklonit hlavu, ale rozhodl se nadále stát na straně lidí toužících po slušném Slovensku,“ uvedl šéf strany OĽaNO Igor Matovič. „Chápeme to tak, že odmítl jmenovat vládu, v které se měl stát nástupcem Roberta Kaliňáka jeho kamarád,“ uvedl předseda strany Svoboda a Spravedlnost Richard Sulík.

List Pravda uvedl, že Kiskovi kromě Ráže vadí také jméno košického primátora Richarda Rašiho, který se měl stát vicepremiérem pro investice a Jána Richtera, který by měl dál vést ministerstvo práce.

Směr-SD: Ze Slovenska je prezidentská republika

Z nejsilnější vládní strany se ozývá, že Kiska rozhodnutím nejmenovat vládu překročil své ústavní pravomoci. „Až doteď jsem si myslel, že důvěru vládě vyjadřuje parlament. Slovensko se tímto změnilo na prezidentskou republiku,“ uvedl poslanec Směru-SD Miroslav Číž. „Veřejnost to tak trochu čekala. Nejsem z toho smutná, akceptuji to,“ vyjádřila se Ľubica Laššáková, která se v Pellegriniho vládě měla stát ministryní kultury.

Denník N uvádí, že Kiska by Pellegrinimu mohl pověření k sestavení vlády odebrat. Novou vládu předběžně podpořilo 79 poslanců, tedy o tři více, než je v 150členném parlamentu potřeba. Současná koalice původně plánovala hlasování o nové vládě na středu, nyní se ale musí čekat na nový Pellegriniho návrh. Slovensku tak dál vládne Ficova vláda v demisi.

Místopředseda druhé nejsilnější koaliční strany SNS Jaroslav Paška po Kiskově projevu uvedl, že Směr-SD by se nyní mohl rozhodnout pro předčasné volby. Třetí koaliční partner Most-Híd takovou představu odmítl. „Pokud má vláda většinu v parlamentu, není důvod pořádat předčasné volby. Pokud prezidentovi něco vadí, tak to musíme projednat a jeho pochybnosti odstranit,“ uvedl šéf strany reprezentující maďarskou menšinu Béla Bugár.

Kiska se v úterý sešel se zástupci iniciativy Za slušné Slovensko, která v minulých týdnech uspořádala mohutné protesty. Desetitisícům lidí v ulicích změna premiéra a několika ministrů nestačí, požadují předčasné volby. Iniciativa proto v úterý oznámila, že v pátek se budou konat další protesty. „Klobouk dolů, zorganizovat tak obrovské protesty a přitom klidné a slušné,“ řekl prezident organizátorům demonstrací.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...