Navázal jsem s Trumpem osobní vztah, řekl po schůzce v Bílém domě Babiš

  • 851
Jednání českého premiéra Andreje Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo konkrétní, prezident USA má na Česko skvělé vzpomínky. Babiš to řekl po ukončení rozhovorů v Bílém domě na besedě s českými novináři. Premiér pozval Trumpovu dceru Ivanku na návštěvu Prahy a zopakoval i pozvání Miloše Zemana adresované Trumpovi.

„Měl jsem možnost otevřeně hovořit s Donaldem Trumpem. Je to symbolické. Dnes má náš první prezident T. G. Masaryk výročí narození,“ řekl Babiš po jednání s Trumpem. „Setkání bylo konkrétní. Je to velice milý člověk, zajímal se o rozdělení Československa. Navštívil ho a má na něj skvělé vzpomínky. Zopakoval jsem pozvání našeho pana prezidenta Zemana,“ pokračoval Babiš. 

Český premiér poté řekl, že by do Česka mohla přijet prezidentova dcera Ivanka. „Měl jsem možnost se s Ivankou seznámit. Orientuje se na byznys a já jsem ji pozval do České republiky,” uvedl Babiš. Trump se ke své případné návštěvě v Česku podle něj nevyjádřil.

„Bavili jsme se o kybernetice, o energetice, o plynovodech. Velkým tématem byla Sýrie, je důležité abychom vyřešili problém uprchlíků. Je tam šest milionů lidí, kteří čekají na návrat domů. Také Američané se musí snažit ten problém řešit,“ prohlásil český premiér. Na problémy migrace mají Babiš a Trump stejný názor. 

„Setkání bylo příjemné a otevřené. Několikrát jsme se zasmáli. Jsem rád, že jsem měl možnost reprezentovat Českou republiku. Navázali jsme osobní vztah. Americký prezident má velmi pozitivní vztah k České republice. Jsme podle něj země skvělých a inovativních lidí,“ řekl Babiš.

Česko-americké vztahy mají podle Babiše velký potenciál, zlepšují se a obchodní obrat stoupá. Babiš americkému prezidentovi řekl, že USA by neměly zavádět cla na dovoz evropských automobilů, poškodilo by to ekonomiku České republiky. Trump si však postěžoval, že z jednání s EU „nemá dobrý pocit“, pokrok naopak zaznamenal v obchodním jednání s Čínou.

Česká republika je skvělá země, prohlásil Trump

Babiš na úvod jednání v Bílém domě připomněl podíl USA na vzniku Československa v roce 1918 a řekl, že chce stejně jako Trump svou zemi pozvednout. Babiš je od roku 2011 prvním českým premiérem, kterého americký prezident přijal ve svém washingtonském sídle.

Ukrajina je svrchovaná, shodli se Trump s Babišem

Spojené státy a Česká republika podporují svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, stejně jako pokračování sankcí proti Rusku. Babiš a Trump to uvedli ve společném prohlášení. Oba ocenili odvahu a oběti, které vojáci USA a České republiky přinášejí při společné službě v Afghánistánu.

„Česká republika je skvělá země, velmi dobře se jí ekonomicky daří. Je to velmi bezpečná země, má silnou armádu, silné lidi,“ řekl Trump

Vyzdvihl dobré vztahy mezi USA a Českem a spolupráci v obchodě nebo v otázkách kybernetické bezpečnosti. „Máme s Českou republikou báječné vztahy. Setkání je pro mě velká čest,“ pronesl Trump.

Babiš, kterého do Bílého domu doprovodila manželka Monika, poděkoval Trumpovi a jeho ženě Melanii za přijetí. Vyzdvihl dlouhou historii vzájemných vztahů. „Naše země jsou spojenci od doby, kdy Spojené státy pomohly před sto lety ustavit Československo,“ řekl Babiš.

Babiš: Rozumím plánu obnovit velikost Ameriky

Český premiér také připomněl spolupráci se Spojenými státy v boji proti mezinárodnímu terorismu a ocenil i posilování obchodních vztahů. Češi jsou podle něj kreativní lidé s neomezeným potenciálem. „Rozumím plánu, jak obnovit velikost Ameriky,“ připomněl pak český premiér hlavní Trumpovo politické heslo. „Já chci totéž učinit s Českou republikou,“ dodal.

V Oválné pracovně se od počátku minulého století odehrávají všechna důležitá jednání amerických prezidentů. Trump a Babiš společně zasedli i s manželkami do křesel. Oba politici zhruba pět minut promlouvali k přítomným novinářům, na jejich dotazy, které se týkaly především americké domácí politiky, ale nereagovali.

Babiš věnoval Trumpovi u příležitosti setkání jako dar vzácnou jubilejní pistoli CZ 75 z dílen České zbrojovky v Uherském Brodě. Společnost vyrobila sto takovýchto pistolí k loňskému výročí vzniku Československa. Jak na dárek americký prezident zareagoval, Babiš však neprozradil. První dáma USA dostala od Moniky Babišové naušnice z českého granátu.

Jednání mezi Trumpem a Babišem skončilo krátce po 21. hodině středoevropského čásu. Beseda v Oválné pracovně i jednání za účasti delegací ve vládním kabinetu trvaly přes hodinu.

Je to velká událost i pro mě, řekl Babiš před schůzkou

Babiš ve středu připustil, že je ze schůzky s americkým prezidentem nervózní. „Samozřejmě je to velká událost i pro mě. Nebudu skrývat, že jsem z toho trošku nervózní. Ale uvidíme, jak to proběhne. Myslím, že to je důležité hlavně pro Českou republiku, že to není o mně. Tak snad tam neuděláme ostudu,“ uvedl pro MF DNES.

Na americké straně při setkání Trumpa s Babišem v Bílém domě jednali například ministr zahraničí Mike Pompeo, viceprezident Michael Pence nebo Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton. „Ze strany USA byla přítomná nejsilnější možná sestava. Dává to spolupráci s Českou republikou velký význam,“ zhodnotil výběr americké delegace po setkání Babiš.

Český premiér si s sebou přivezl místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka a náměstky ministerstev zahraničí a obrany Martina Povejšila s Jakubem Landovským.

Babiš se po setkání s Trumpem vydal uctít památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka u jeho památníku ve Washingtonu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video