Trvat na kvótách je absurdní, prohlásil Babiš před cestou do Bruselu

  • 516
Premiér Andrej Babiš v pondělí v Bruselu absolvuje sérii jednání s významnými zástupci Evropské komise. S jejím předsedou Jeanem-Claudem Junckerem a dalšími by měl hovořit jak o budoucnosti evropského bloku, tak o tématech, která se úzce týkají českých zájmů, tedy o migrační problematice nebo o podobě unijních fondů.

Andrej Babiš před odletem do Bruselu znovu odmítl jakýkoli systém kvót na přerozdělování uprchlíků. „Je absurdní trvat na kvótách,“ sdělil. Evropská unie by se podle něj měla zabývat zejména ochranou vnějších hranic.

Stálé kvóty a tresty za neplnění. EU jedná o revizi dublinského systému

Premiér rovněž uvedl, že vláda bude příští středu vyhodnocovat čerpání evropských fondů. Ministři mají zhodnotit, které programy se špatně čerpají. Babiš chce docílit toho, aby Česko mělo větší možnost ovlivňovat užití nevyčerpaných peněz, případně je přelévat ze špatně nastavených programů do těch, kde peníze nezbývají (tiskovou zprávu k tématu najdete zde).

Český premiér přijede do Bruselu v době, kdy v Evropské unii začínají vážné diskuse o její další podobě. Sílí úvahy o prohlubování hospodářské a měnové unie, o změnách ve fungování eurozóny. Je to částečně reakce na rozhodnutí Británie z evropského bloku odejít.

Zároveň spory kolem způsobu řešení migrační krize opět zdůraznily rozdíly či přímo zásadní rozpory mezi západní a východní části EU. Předseda komise Juncker přitom patří mezi ty evropské politiky, kteří opakovaně zdůrazňují, že podobné rozdělení evropskému projektu škodí.

Brexit i migrace

Předseda vlády zahájí jednání v Bruselu schůzkou s někdejší stranickou kolegyní Věrou Jourovou, která je nyní komisařkou pro spravedlnost. O takzvaném brexitu a českém pohledu na něj bude mluvit s unijním vyjednavačem pro odchod Británie z EU Michelem Barnierem

Sejde se také s prvním místopředsedou komise Fransem Timmermansem. S ním by se mohl podle diplomatů bavit právě o budoucím víceletém finančním rámci či o migrační problematice. Státy EU se od jara 2016 nedokážou shodnout na reformě unijního azylového systému, kterou navrhla komise.

České republice a dalším zemím z východní části bloku vadí především návrh na přerozdělování žadatelů o azyl mezi ostatní země EU v případě, že jeden stát přestane příchod migrantů zvládat. Komise nyní nemá v této věci hlavní slovo, o jejím návrhu diskutují státy bloku. Summit EU dal loni na podzim čas pro nalezení kompromisu do poloviny letošního roku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video